ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνελήφθη ηγέτης αίρεσης που ισχυριζόταν ότι αποτελεί μετενσάρκωση του Ιησού

Ρωσία: Συνελήφθη ηγέτης αίρεσης που ισχυριζόταν ότι αποτελεί μετενσάρκωση του Ιησού

Στα χέρια των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας έπεσε ένας γνωστός Ρώσος μυστικιστής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αποτελεί μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού, βασίζοντας σε αυτό τον ισχυρισμό την παραθρησκευτική οργάνωση «Η Εκκλησία Της τελευταίας Διαθήκης», της οποίας ηγούταν για περίπου τρεις δεκαετίες.

Η σύλληψη του «μεσσία» και άλλων δύο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης έλαβε χώρα στη Σιβηρία, στα βάθη της οποίας η ομάδα δρούσε όλα αυτά τα χρόνια, προσελκύοντας χιλιάδες ακολούθους, οι οποίοι πίστευαν ότι πράγματι ακολουθούν  τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Ο γενειοφόρος ηγέτης της οργάνωσης, Σεργκέι Τόραπ, και οι συνεργάτες του κατηγορούνται ότι μέσω της θρησκευτικής σέχτας τους ασκούσαν έντονη ψυχολογική βία σε πολίτες, προκαλώντας μάλιστα σε διάφορες περιπτώσεις σοβαρές βλάβες στην υγεία ορισμένων εκ των ακολούθων τους. Ακόμη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποσπούσαν σημαντικά χρηματικά ποσά από τους «πιστούς», σύχνα μέσω εκβιασμών.  

Ο Σεργκεί Τόραπ, πρώην τροχόνομος, γνωστός στα μέλη της αίρεσης ως Βησσαρίων, ίδρυσε την «Εκκλησία της τελευταίας Διαθήκης» σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία της περιοχής του Κρανογιάρσκ της Σιβηρίας το 1991, τη χρονιά της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ίδιος ο Τόραπ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδει η αστυνομία, οι οποίες αν αποδειχθούν βάσιμες από το δικαστήριο, ενδέχεται να του επιφέρουν ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS