Σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η COVID-19 έβαλε, από όλες τις απόψεις, τη σφραγίδα της στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το αχανές κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, ήταν σχεδόν άδειο τη χθεσινή ημέρα, όπου υπό ομαλές συνθήκες θα έπρεπε να συνωστίζονται ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για την πανηγυρική πρεμιέρα. Για πρώτη χρονιά στα 75 χρόνια του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση περιορίστηκε σε τηλεδιάσκεψη, όπου προβάλλονταν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των ηγετών, στα οποία και πάλι πρωταγωνιστούσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ιστορικών διαστάσεων» υγειονομική κρίση, τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και τη μεγαλύτερη αιμορραγία θέσεων εργασίας από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, τη δεκαετία του 1930. «Σήμερα έχουμε πλεόνασμα πολυμερών προκλήσεων και έλλειμμα πολυμερών απαντήσεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απειλή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, αυτή τη φορά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο δικό του μήνυμα, ο Ντόναλντ Τραμπ δικαίωσε με το παραπάνω αυτές τις ανησυχίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε έντονη επίθεση εναντίον της Κίνας, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση της πανδημίας. «Η κινεζική κυβέρνηση και ο ΠΟΥ, ο οποίος ουσιαστικά ελέγχεται από την Κίνα, διακήρυξαν εσφαλμένα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αργότερα, ισχυρίστηκαν εσφαλμένα ότι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν μεταδίδουν τον ιό. Τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να καταστήσουν υπόλογη την Κίνα», υποστήριξε. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, εξήρε τις πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, όπως και μεταξύ Ισραήλ, Εμιράτων και Μπαχρέιν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα πολιτικοποίησης της πανδημίας και δεσμεύτηκε ότι το κινεζικό εμβόλιο, όποτε προκύψει, θα είναι ευρέως διαθέσιμο ως δημόσιο αγαθό για όλο τον κόσμο. Τόνισε επίσης ότι η χώρα του «δεν έχει διάθεση να αποδυθεί σε ψυχρό ή θερμό πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα», ούτε «να πέσει στην παγίδα ενός πολέμου πολιτισμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή