Brexit: Καμπανάκι για ουρές 7.000 φορτηγών στο Κεντ από 1η Ιανουαρίου

Brexit: Καμπανάκι για ουρές 7.000 φορτηγών στο Κεντ από 1η Ιανουαρίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση- σοκ από την βρετανική κυβέρνηση προς τους εξαγωγείς και τον τομέα μεταφορών και logistics της χώρας για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν την επομένη του οριστικού διαζυγίου με την Ε.Ε..

Σε επιστολή, που υπογράφει ο Μάικλ Γκόουβ, επισημαίνεται ότι μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit οι εξαγωγείς προς χώρες της Ε.Ε. ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ουρές 7.000 φορτηγών στο Κεντ και καθυστερήσεις δύο ημερών στην διακίνηση των προϊόντων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC στην ίδια επιστολή ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες απουσίες προσωπικού στα λιμάνια και τα σύνορα. 

Υπενθυμίζεται ότι η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του έτους και επομένως συμπίπτει με την χρονική περίοδο, κατά την οποία η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για νέο κύμα κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Ο Γκόουβ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό που απαιτείται σε περίπτωση ενός no deal (λήξη της μεταβατικής περιόδου χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.), αναφέρει ότι η εικόνα αυτή του χάους που περιγράφεται στα σύνορα αποτελεί το «λογικό, δυσμενές σενάριο» για τον αντίκτυπο από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση την 1η Ιανουαρίου 2021. 

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης από την πλευρά του σχολίασε πως δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για μία «απεικόνιση του τι πρέπει λογικά να αναμένουμε». Σημείωσε δε πως θα επηρεαστούν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές στον ίδιο βαθμό. Όπως επισημαίνει το BBC το 70% των φορτηγών μεταφοράς εμπιρευμάτων είναι απροετοίμαστα για τους νέους συνοριακούς ελέγχους προς την Ε.Ε. 

Οι κοινοτικές αρχές αναμένεται να επιβάλλουν πλήρεις ελέγχους στα αγαθά από τη Βρετανία, σταματώντας κάθε εμπορευματοκιβώτιο, που δεν έχει τα σωστά έγγραφα από 1η Ιαουαρίου. Τα προβλήματα προβλέπεται να είναι εντονότερα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, ενώ εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν συνολικά τρεις μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή