Πρωτοβυζαντινή εκκλησία στη ΝΑ Τουρκία «μίλησε» με τα ψηφιδωτά της (φωτογραφίες)

Πρωτοβυζαντινή εκκλησία στη ΝΑ Τουρκία «μίλησε» με τα ψηφιδωτά της (φωτογραφίες)

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάνια ψηφιδωτά της πρωτοβυζαντινής εποχής ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στα ερείπια χριστιανικής εκκλησίας που χρονολογείται από το έτος 396.

Η ηλικίας 1.624 ετών εκκλησία (σε μορφή βασιλικής) που εντοπίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο κοντά στο χωριό Γκιοκτάς στην επαρχία Μαρντίν έκρυβε μια σειρά παραστάσεων που ανακαλύφθηκαν πριν μερικές ημέρες σε πολύ καλή κατάσταση.

Πρωτοβυζαντινή εκκλησία στη ΝΑ Τουρκία «μίλησε» με τα ψηφιδωτά της (φωτογραφίες)-1

Οπως περιγράφει ο υπεύθυνος της εκεί ανασκαφής, Αμπντουλγκανί Ταρκάν, «τα μωσαϊκά περιλαμβάνουν απεικονίσεις ζώων, γεωμετρικά στολίδια και ανθρώπινες μορφές. Υπάρχουν σκηνές που απεικονίζουν ανθρώπους στο κυνήγι. Οι ανθρώπινες φιγούρες περιλαμβάνουν επίσης τις λέξεις Απρίλιος και Ιούνιος,» γραμμένες στα αρχαία Συριακά.

Πρωτοβυζαντινή εκκλησία στη ΝΑ Τουρκία «μίλησε» με τα ψηφιδωτά της (φωτογραφίες)-2

Ο κ. Ταρκάν, διευθυντής και του τοπικού μουσείου, διαβεβαίωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανασκαφή και η επεξεργασία των ευρημάτων ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος για το κοινό.

Πρωτοβυζαντινή εκκλησία στη ΝΑ Τουρκία «μίλησε» με τα ψηφιδωτά της (φωτογραφίες)-3

Η περιοχή εκεί σήμερα κατοικείται κυρίως από Κούρδους και είναι στα όρια της Ανατολίας με τη Μεσοποταμία, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Πηγή: Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή