ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Ορκίστηκε ο Λουκασένκο, χωρίς να το προαναγγείλει

leykorosia-orkistike-o-loykasenko-choris-na-to-proanaggeilei-561089389

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ορκίστηκε σήμερα για τη νέα θητεία του στην προεδρία της Λευκορωσίας, σε μία σύντομη τελετή που δεν είχε προαναγγελθεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Λουκασένκο ορκίστηκε στο Σύνταγμα της χώρας σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

Η τελετή της ορκωμοσίας, η οποία είθισται να αναγγέλλεται εκ των προτέρων, έρχεται σε συνέχεια των εκλογών της 9ης Αυγούστου, στις οποίες ο Λουκασένκο υποστηρίζει πως πέτυχε σαρωτική νίκη. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα προϊόν νοθείας. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο πυροδότησε διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων με αίτημα την απομάκρυνσή του από την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 26 χρόνια.

Η Λευκορωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να της επιβληθούν αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις για το αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα και την καταστολή που ακολούθησε εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών.