Αποφασισμένος να πετύχει συμφωνία με τη Βρετανία, δηλώνει ο Μπαρνιέ

Αποφασισμένος να πετύχει συμφωνία με τη Βρετανία, δηλώνει ο Μπαρνιέ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της νομοθεσίας που -σύμφωνα την βρετανική κυβέρνηση- επιτρέπει να παραβιαστούν τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου, η οποία υπεγράφη νωρίτερα φέτος.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία και τη μελλοντική σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, από τον Ιανουάριο που η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε.

Οι επαφές σχεδόν εκτροχιάστηκαν όταν το Λονδίνο παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά, εγείροντας φόβους για την πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να υπάρξει μια συμφωνία τον Οκτώβριο, διαφορετικά η Βρετανία θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την Ε.Ε. (στις αρχές του 2021) χωρίς συμφωνία που να ρυθμίζει το εμπόριο ή άλλες συμφωνίες για μία σειρά ζητημάτων, από την ασφάλεια έως την άμυνα.

Φτάνοντας στο Λονδίνο, πριν από ανεπίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία, ο Μπαρνιέ δήλωσε «Είμαι αποφασισμένος», σε ερώτηση του Reuters για το εάν είναι αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Παραμένουμε ήρεμοι, με σεβασμό, ρεαλιστές και σταθεροί» συμπλήρωσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βρετανία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι εργάζεται σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά εμμένει στη θέση της ότι «η όποια συμφωνία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της χώρας», γεγονός που τη φέρνει σε διαφωνία με τις Βρυξέλλες για τους κανόνες κρατικής βοήθειας και την αλιεία.

Ο επόμενος γύρος επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί και να αποφασιστεί εάν η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή