Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πυρκαγιά στην Μόρια ήταν ηχηρή υπενθύμιση – «Υποχρεωτική αλληλεγγύη» ζητεί η Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πυρκαγιά στην Μόρια ήταν ηχηρή υπενθύμιση – «Υποχρεωτική αλληλεγγύη» ζητεί η Κομισιόν

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαχείρισης των μεταναστών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη πυρκαγιά στην Μόρια της Λέσβου αποτέλεσε μια ηχηρή υπενθύμιση για την ανάγκη δράσης.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο θέμα, οι παλιές μέθοδοι που είχαμε για να το διαχειριστούμε δεν λειτουργούν πλέον», είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης της Κομισιόν. «Πρέπει να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το μεταναστευτικό», τόνισε.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι η επιβολή νομικής υποχρέωσης από κάθε χώρα μέλος να φιλοξενεί έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, μια πρόταση που συναντά την ισχυρή αντίδραση από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, κάθε χώρα θα λαμβάνει από 10.000 ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ανά ενήλικα που θα δέχεται.

Με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, πρόσθεσε, «δεν θα τίθεται θέμα αν θα υπάρχει αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά μόνο με ποιον τρόπο θα χορηγείται». «Πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ιδέα ότι μπορούμε να χειριστούμε το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου ως Ένωση», ανέφερε.

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την «πιλοτική κοινή διαχείριση» του νέου κέντρου υποδοχής που θα ανεγερθεί στη Λέσβο.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πυρκαγιά στην Μόρια ήταν ηχηρή υπενθύμιση – «Υποχρεωτική αλληλεγγύη» ζητεί η Κομισιόν-1

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σημείωσε ότι «οι συνθήκες στη Μόρια, τόσο πριν όσο και μετά την πυρκαγιά, ήταν απαράδεκτες. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε υπερπλήρεις καταυλισμούς με κακή υγιεινή και λίγη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Η ειδική ομάδα συγκεντρώνει τις κεντρικές αρχές του Συμφώνου -δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα για τους αιτούντες και μεγαλύτερη ευθύνη για τα κράτη-μέλη. Δεν αρκεί να πούμε ποτέ ξανά ότι χρειαζόμαστε δράση και όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους».

Ως δράση προτεραιότητας, η task force θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων υποδοχής τους επόμενους μήνες. Οι εγκαταστάσεις θα είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, θα έχουν ανθεκτικές υποδομές και θα παρέχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και επαρκή αποχέτευση. Θα λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των γυναικών, των παιδιών και των οικογενειών, και θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή των οργανισμών της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Επιπλέον, η task force θα επιβλέπει ορισμένες δράσεις, βάσει των αρχών του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ήτοι:

  • Τερματισμό του υπερπληθυσμού μέσω της μεταφοράς όσων ευάλωτων ατόμων απέμειναν στην ηπειρωτική χώρα και συνεχιζόμενη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών με παιδιά σε άλλα κράτη-μέλη.
  • Γρήγορες, αποτελεσματικές διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρχει σαφήνεια και βεβαιότητα στους αιτούντες, αλλά και βελτίωση της σχέσης μεταξύ βασικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου του ασύλου και της επιστροφής ή της ένταξης που υποστηρίζονται από οργανισμούς της ΕΕ-Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης για το Άσυλο και Frontex.
  • Αύξηση των εθελοντικών επιστροφών μέσω της εφαρμογής του συνεχιζόμενου συστήματος υποβοηθούμενης εθελοντικής επιστροφής που είχε προηγουμένως σταματήσει λόγω του κορονοϊού.
  • Βελτιωμένη ασφάλεια και προστασία για μετανάστες και αιτούντες άσυλο που υποστηρίζονται πλήρως από τους οργανισμούς της ΕΕ – Frontex και Europol.

Η Επιτροπή παρέχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη βελτίωση των άμεσων συνθηκών για τα άτομα που πλήττονται από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Λέσβο. Εκτός από την ουσιαστική επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη που έχει ήδη παρασχεθεί στην Ελλάδα, η Επιτροπή χορήγησε 750.000 ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για την υποστήριξη των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις 12 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα, παρέχονται πάνω από 100.000 είδη από την Αυστρία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε αμέσως 406 ασυνόδευτα παιδιά από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα την ημέρα της πυρκαγιάς. Δέκα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σουηδία).

Νορβηγία και Ελβετία έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής να συμμετάσχουν στις προσπάθειες μετεγκατάστασης σε συνεργασία με τη γερμανική προεδρία για να οργανώσουν τη μετεγκατάσταση τους σε άλλα κράτη-μέλη σε ολόκληρη την Ένωση.

Χάρη σε πολλές προσπάθειες τους τελευταίους 6 μήνες, ο αριθμός των κατοίκων του καταυλισμού της Mόριας μειώθηκε στο μισό (από 25.000 στις 12.000) και τα περισσότερα από τα 1.200 ασυνόδευτα παιδιά που ήταν εκεί τον Μάρτιο, μεταφέρθηκαν ή μετεγκαταστάθηκαν.

Για την προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από κορονοϊό, μαζί με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή υποστήριξε τη μεταφορά περισσότερων από 2.000 ευάλωτων ατόμων από τα 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) στην ηπειρωτική χώρα. Χάρη στο τρέχον πρόγραμμα μετεγκατάστασης για ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτες οικογένειες, περισσότερα από 750 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα ελληνικά νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή