Καμία δίωξη για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ

Καμία δίωξη για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδείς εκ των τριών λευκών αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν την 26χρονη Αφροαμερικανίδα Μπριόνα Τέιλορ, αφού εισέβαλαν απροειδοποίητα στο διαμέρισμά της στο Λούιβιλ του Κεντάκι, την περασμένη άνοιξη, δεν θα διωχθεί για ανθρωποκτονία. Μόνο ένας εκ των τριών διώκεται για το πολύ ελαφρύτερο αδίκημα της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο. 

Την απόφαση του συμβουλίου ενόρκων που εξέτασε την πολύκροτη υπόθεση ανακοίνωσε χθες η δικαστής Ανι Ο’ Κόνελ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια ο γενικός εισαγγελέας του Κεντάκι Ντάνιελ Κάμερον –Αφροαμερικανός, ομιλητής στο τελευταίο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και ένας από τους 20 που περιλαμβάνονται στη λίστα του Τραμπ για μελλοντική θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο– δήλωσε ότι ήταν μια «συναισθηματικά φορτισμένη» υπόθεση, υποστήριξε όμως ότι οι αστυνομικοί «ήταν δικαιολογημένοι γιατί ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν από τον Κένεθ Ουόκερ», τον σύντροφο της Μπριόνα. Ο δικηγόρος της οικογένειας Τέιλορ, Μπεν Κραμπ, μίλησε για «σκανδαλώδη και προσβλητική απόφαση», ενώ πλήθη είχαν αρχίσει να μαζεύονται στην κεντρική πλατεία του Λούιβιλ, όπου η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

Στις 13 Μαρτίου, αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν ξαφνικά στο διαμέρισμα όπου βρίσκονταν η 26χρονη νοσηλεύτρια και ο σύντροφός της, χωρίς να χτυπήσουν την πόρτα, την οποία και γκρέμισαν. Πιστεύοντας ότι πρόκειται για κακοποιούς, ο Ουόκερ πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι έναν αστυνομικό, ενώ οι σφαίρες των υπόλοιπων αστυνομικών γάζωσαν την Μπριόνα. Η εισβολή έγινε στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά, αλλά το ένταλμα αφορούσε άτομο που δεν βρισκόταν στο διαμέρισμα, ενώ στην έρευνα που ακολούθησε δεν βρέθηκαν ναρκωτικά. Το περιστατικό πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας τους επόμενους μήνες στο Λούιβιλ, ενώ η Μπριόνα έγινε σύμβολο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενόψει της αναγγελίας της απόφασης, ο δήμαρχος Λούιβιλ, Γκρεγκ Φίσερ, κήρυξε το βράδυ της Τρίτης την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για προληπτικούς λόγους, καθώς οι Αρχές φοβούνταν εκτεταμένες ταραχές. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, όπου ορθώθηκαν οδοφράγματα. Με τα προληπτικά, περιοριστικά μέτρα συντάχθηκε και ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Αντι Μπεσίρ, ο οποίος εξελέγη με τους Δημοκρατικούς. «Το εθνικό ενδιαφέρον για την υπόθεση είναι τόσο μεγάλο και η πιθανότητα να διεισδύσουν ξένα στοιχεία είναι τόσο ισχυρή, ώστε ενδέχεται να ξεκινήσουμε με ειρηνικές διαδηλώσεις και να καταλήξουμε σε κάτι πολύ διαφορετικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή