Εξιτήριο για Ναβάλνι μετά 32 ημέρες νοσηλείας

Εξιτήριο για Ναβάλνι μετά 32 ημέρες νοσηλείας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο σφοδρότερος επικριτής του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, εξήλθε χθες από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, όπου πέρασε 32 ημέρες, εκ των οποίων οι 23 σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η χώρα τον περιμένει να επιστρέψει, όπως όλους τους πολίτες της. «Για να αναρρώσω τώρα χρειάζομαι μια φυσιολογική ζωή. Να περπατάω, να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου, να έχω μια καθημερινότητα», δήλωσε ο Ναβάλνι, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει φυσιοθεραπείες ώστε να ανακτήσει πλήρως την ισορροπία του και τη χρήση του αριστερού του χεριού. 

Η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι εργαστηριακοί έλεγχοι στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία προσδιόρισαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τη νευροπαραλυτική ουσία νόβιτσοκ. Μια ουσία της κατηγορίας αυτής είχε χρησιμοποιηθεί για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία το 2018. Η ουσία είναι απαγορευμένη με βάση τη διεθνή σύμβαση κατά των χημικών όπλων. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το ρωσικό κράτος δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν. 

Ο Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου ενώ βρισκόταν εν πτήσει από το Τομσκ προς τη Μόσχα, ενώ η έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους στο Ομσκ τον κράτησε στη ζωή. Δύο ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο.  

Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο ο Ναβάλνι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις του, αλλά πηγές των γερμανικών πηγών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύει να μείνει στη Γερμανία τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του. Ο 44χρονος Ρώσος αντέδρασε σαρκαστικά σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι ο Ναβάλνι μπορεί να δηλητηριάστηκε «μόνος του». «Ναι, μαγείρεψα νόβιτσοκ στην κουζίνα μου» είπε, ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η γαλλική εφημερίδα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο προέδρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή