Μυστική ορκωμοσία Λουκασένκο

Μυστική ορκωμοσία Λουκασένκο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΣΚ. Με μία κρυφή τελετή ορκωμοσίας που η αντιπολίτευση παρομοίασε με επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ορκίστηκε χθες πρόεδρος της Λευκορωσίας, αγνοώντας τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Είναι η μέρα της νίκης μας», είπε ο επί 26 χρόνια πρόεδρος στους περίπου 700 αξιωματούχους που είχαν συγκεντρωθεί με άκρα μυστικότητα στο προεδρικό μέγαρο. «Δεν εκλέξαμε απλά πρόεδρο, υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας, την ειρηνική ζωή μας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Είμαστε ίσως οι μόνοι στους οποίους δεν έγινε έγχρωμη επανάσταση». 

Τα σχόλια του Λουκασένκο δεν μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, καθώς την ώρα της ορκωμοσίας, τα κρατικά κανάλια έπαιζαν σίριαλ, με στόχο ο λαός της χώρας να πληροφορηθεί το συμβάν κατόπιν εορτής και να μην υπάρξουν διαδηλώσεις. Πρέσβεις δεν προσκλήθηκαν, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, ενώ την ακριβή ημέρα και ώρα της ορκωμοσίας αγνοούσαν ακόμη και υπουργοί. 

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που υποχρεώθηκε να φύγει από τη χώρα για να διαφύγει τη σύλληψη, έκανε λόγο για «φάρσα» και δήλωσε ότι η ίδια είναι η μοναδική εκλεγμένη πρόεδρος της χώρας. Η Τιχανόφσκαγια κάλεσε εκ νέου τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει διχασμένη. 

«Από σήμερα ο Λουκασένκο δεν είναι πρόεδρος της Λευκορωσίας, είναι απλώς ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς διακριτικά», είπε ο πρώην πρέσβης της Λευκορωσίας στην Ουάσιγκτον και το Παρίσι και νυν στέλεχος της αντιπολίτευσης Πάβελ Λατούσκο. «Για εμάς, τους πολίτες της Λευκορωσίας και για τη διεθνή κοινότητα, είναι ένα τίποτα».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή