ΚΟΣΜΟΣ

Η πολυκατοικία της συντροφιάς

i-polykatoikia-tis-syntrofias-561090457

ΧΕΛΣΙΝΜΠΟΡ. Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει καινοτόμο κοινωνικό πείραμα στη Σουηδία, στο οποίο πολίτες διαφορετικών γενεών συμβιώνουν σε δημοτικό συγκρότημα κατοικιών. Η πολυκατοικία Σόλμπο στη μικρή κωμόπολη Χέλσινμπορ, στα δυτικά παράλια της Σουηδίας, έχει αποστολή την καταπολέμηση της μοναξιάς, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών γενεών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian.

Οι κοινωνικές κατοικίες Σόλμπο, που εγκαινιάσθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, αποτελούνται από 51 διαμερίσματα σε τέσσερις ορόφους ανακαινισμένου οίκου ευγηρίας και φιλοξενούν 72 ανθρώπους. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι άνω των 70 ετών, ενώ οι υπόλοιποι είναι μεταξύ 18 και 25. Ολοι επελέγησαν ύστερα από εκτενή συνέντευξη, έτσι ώστε οι κατοικίες να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες προσωπικότητες, εθνικές καταγωγές, θρησκεύματα και αξίες. Ολοι οι κάτοικοι όφειλαν να υπογράψουν συμβόλαιο, υποσχόμενοι να περνούν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα κάνοντας παρέα με τους γείτονές τους.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται μη κερδοσκοπική οργάνωση στέγασης, που χρηματοδοτείται από τον τοπικό δήμο, και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις ψυχικά επιβλαβείς συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των ηλικιωμένων. Η προσφυγική κρίση του 2015 αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για τις υπηρεσίες στέγης της χώρας. Οι κατοικίες Σόλμπο είναι ένα από τα κοινωνικά πειράματα που προέκυψαν από την κρίση αυτή.

Ενας 92χρονος κάτοικος του Σόλμπο, συνταξιούχος δάσκαλος, διδάσκει σουηδικά σε Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ άλλος κάτοικος τους έμαθε να οδηγούν. Σε μια προσπάθεια να ανταποδώσουν, οι νεαροί γείτονές τους βοηθούν τους ηλικιωμένους στον χειρισμό συσκευών υψηλής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν γυμναστήριο, αίθουσα γιόγκα, βιβλιοθήκη και ευρύχωρη κοινόχρηστη κουζίνα σε κάθε όροφο. Η αίθουσα ψυχαγωγίας στο ισόγειο διαθέτει ηχοσύστημα, ποδοσφαιράκι και πιάνο, το οποίο δώρισε κάτοικος του κέντρου, που προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε αυτό. Το ενοίκιο είναι μεταξύ 460 και 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογο με αυτό ενός διαμερίσματος στούντιο στο κέντρο της κωμόπολης.

Σε πρόσφατο άρθρο της, σουηδική εφημερίδα αναρωτιόταν εάν η μοναξιά είναι «η νέα επιδημία». Προγράμματα όπως αυτά του Σόλμπο γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτά, καθώς θεωρούνται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Οι επικριτές τους διατείνονται ότι τέτοια προγράμματα ενισχύουν την εξάρτηση της σουηδικής κοινωνίας από το κράτος και τις γενναιόδωρες επιχορηγήσεις του, επισημαίνοντας επίσης ότι οι ηλικιωμένοι στο Σόλμπο έχουν εθιστεί όσο και οι έφηβοι στη χρήση του Διαδικτύου, χάρη στην καθημερινή επαφή τους με νέους. «Ελπίζουμε με το πρόγραμμα αυτό να πείσουμε τους Σουηδούς ότι οι νέοι άνθρωποι από άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς δεν πρέπει να προκαλούν φόβο και ότι μπορεί κανείς να συμβιώσει άριστα με ανθρώπους άλλων γενεών. Οι προσπάθειές μας έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν», λέει η επικεφαλής του Σόλμπο, Ντραγκάνα Κούροβιτς.