Βελγική συνταγή για συμμόρφωση στα νέα μέτρα

Βελγική συνταγή για συμμόρφωση στα νέα μέτρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μέτρα που εισάγουν μια δόση ρεαλισμού στους περιορισμούς, χωρίς να αφήνουν ανεξέλεγκτη τη διάδοση του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Βελγίου. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ ένα ακόμη εμβόλιο, αυτό της εταιρείας Johnson & Johnson εισήλθε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Οι δοκιμές θα είναι πολύ μεγάλης κλίμακας (60.000 εθελοντές), ενώ αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, θα χορηγείται σε μία και όχι σε δύο δόσεις. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης εκτίμησαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021. Ενα θετικό αποτέλεσμα φυσικά δεν ισοδυναμεί με εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς από τη στιγμή της έγκρισης του εμβολίου ώς τη στιγμή της ευρείας κυκλοφορίας του μεσολαβούν συνήθως χρόνια, σε κάθε περίπτωση σίγουρα αρκετοί μήνες. 

Μια συνταγή για το πώς θα περάσουν οι μήνες αυτοί με μέτρα που θα είναι ανεκτά από τον πληθυσμό αναζήτησε χθες η κυβέρνηση του Βελγίου, με την πρωθυπουργό Σοφί Βιλμές να ανακοινώνει ότι καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και πάντα. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους και σε ανοικτούς στους οποίους επικρατεί συνωστισμός, αλλά όχι σε όλους τους ανοικτούς χώρους. Επίσης, η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ισχύουν διαφορετικά μέτρα ως προς τον επιτρεπτό αριθμό επαφών ανάλογα με την περιοχή, ώστε π.χ. οι κάτοικοι της Αμβέρσας να μην υποχρεώνονται σε επιπλέον περιορισμούς επειδή υπάρχει έξαρση του ιού στις Βρυξέλλες. Επίσης, όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα επί επτά ημέρες και όχι πλέον 14, όπως ίσχυε ώς τώρα. 

Ως προς τις στενές επαφές με μέλη εκτός του νοικοκυριού (ως στενές ορίζονται οι επαφές χωρίς μάσκα, σε κοντινή απόσταση και με διάρκεια πάνω από 15 λεπτά), η βελγική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση να μην ξεπερνούν τις 5 τον μήνα. «Μπορούμε να δούμε όσους ανθρώπους θέλουμε, υπό την προϋπόθεση να κρατάμε αποστάσεις ή να φοράμε μάσκα. Δεν μπορούμε να δούμε την ίδια στιγμή στον ίδιο χώρο πάνω από 10 άτομα. Και οι στενές επαφές με άτομα εκτός νοικοκυριού δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 5 τον μήνα», είπε η πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του αρμόδιου υπουργικού οργάνου. 

Ο κανόνας αυτός αφήνει πολλά παραθυράκια διάδοσης του ιού, όπως διαπίστωσαν οι Αρχές του Αμβούργου, που αναζητούν έναν προς έναν τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρέθηκαν σε συγκεκριμένο δημοφιλές μπαρ της γερμανικής πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Οι στενές επαφές χωρίς μάσκα μπορεί να είχαν διάρκεια μικρότερη των 15 λεπτών, αλλά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού βρέθηκε θετικό στον ιό προξενεί φόβους ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με την πελατεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή