ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη βασικό πρόσωπο του κινήματος για τη δημοκρατία

chongk-kongk-synelifthi-vasiko-prosopo-toy-kinimatos-gia-ti-dimokratia-561090814

Ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα του κινήματος για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, συνελήφθη σήμερα με την κατηγορία της «παράνομης συνάθροισης» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριο του 2019, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Ο 23χρονος ακτιβιστής δήλωσε στο Twitter ότι αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία ότι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης αυτής παραβίασε «τον δρακόντειο νόμο που απαγορεύει την χρήση μάσκας». Ο νόμος είχε επιβληθεί από τη διοίκηση του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής του κινήματος για τη δημοκρατία την πρώην βρετανική αποικία. Έκτοτε, έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο Τζόσουα Γουόνγκ είχε δηλώσει στα τέλη του Αυγούστου σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι περιμένει την σύλληψή του από στιγμή σε στιγμή.

«Η σύλληψή μου φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου. Ο χρόνος τελειώνει για την προσωπική μου ασφάλεια», είχε δηλώσει ο νεαρός ακτιβιστής που θεωρούσε ότι στην χειρότερη περίπτωση θα εκδοθεί αμέσως στην ηπειρωτική Κίνα. «Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: είσαι έτοιμος γι΄αυτό; Και λέω, φυσικά κανείς δεν είναι έτοιμος να κλειστεί σε μια μαύρη φυλακή του Πεκίνου για πάντα».

Δεκάδες ακτιβιστές έχουν συλληφθεί στο Χονγκ Κονγκ κατ΄εφαρμογήν του νέου νόμου περί εσωτερικής ασφαλείας τον οποίο επέβαλε το Πεκίνο για την καταστολή «των αυτονομιστικών, ανατρεπτικών, τρομοκρατικών ενεργειών» και της «συνεργασίας με ξένες δυνάμεις». Ο νόμος επιτρέπει την μεταφορά των πολιτών του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα για να δικασθούν και να εκτίσουν τις ποινές τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP