E.E.: Η σύλληψη Γουόνγκ «τορπιλίζει την εμπιστοσύνη» μας στην Κίνα

E.E.: Η σύλληψη Γουόνγκ «τορπιλίζει την εμπιστοσύνη» μας στην Κίνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα του κινήματος για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, συνελήφθη σήμερα με την κατηγορία της «παράνομης συνάθροισης» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριο του 2019, κρατήθηκε για λίγες ώρες και αφέθηκε ελεύθερος.

Η σύλληψη του Τζόσουα Γουόνγκ τορπιλίζει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα, προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ θέτει εν αμφιβόλω την βούληση της Κίνας για την τήρηση των διεθνών της δεσμεύσεων, τορπιλίζει την εμπιστοσύνη και έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπορέλ.

Ο 23χρονος ακτιβιστής δήλωσε στο Twitter ότι αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης αυτής παραβίασε «τον δρακόντειο νόμο που (τότε) απαγόρευε την χρήση μάσκας». Ο νόμος είχε επιβληθεί από τη διοίκηση του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής του κινήματος για τη δημοκρατία την πρώην βρετανική αποικία. Έκτοτε, έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο Τζόσουα Γουόνγκ είχε δηλώσει στα τέλη του Αυγούστου σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι περιμένει την σύλληψή του από στιγμή σε στιγμή.

«Η σύλληψή μου φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου. Ο χρόνος τελειώνει για την προσωπική μου ασφάλεια», είχε δηλώσει ο νεαρός ακτιβιστής που θεωρούσε ότι στην χειρότερη περίπτωση θα εκδοθεί αμέσως στην ηπειρωτική Κίνα. «Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: είσαι έτοιμος γι΄ αυτό; Και λέω, φυσικά κανείς δεν είναι έτοιμος να κλειστεί σε μια μαύρη φυλακή του Πεκίνου για πάντα».

Δεκάδες ακτιβιστές έχουν συλληφθεί στο Χονγκ Κονγκ κατ΄εφαρμογήν του νέου νόμου περί εσωτερικής ασφαλείας τον οποίο επέβαλε το Πεκίνο για την καταστολή «των αυτονομιστικών, ανατρεπτικών, τρομοκρατικών ενεργειών» και της «συνεργασίας με ξένες δυνάμεις». Ο νόμος επιτρέπει την μεταφορά των πολιτών του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα για να δικασθούν και να εκτίσουν τις ποινές τους.

«Ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσω να αντιστέκομαι και να κάνω γνωστό στον κόσμο ότι με τον τρόπο αυτόν οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ επιλέγουν να μην παραδοθούν», είπε Τζόσουα Γουόνγκ βγαίνοντας από το αστυνομικό τμήμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή