Γαλλία: Χαιρετίζει το Σύμφωνο για τη μετανάστευση

Γαλλία: Χαιρετίζει το Σύμφωνο για τη μετανάστευση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία χαιρετίζει το Σύμφωνο για τη μετανάστευση που παρουσιάσθηκε χθες από τις Βρυξέλλες και προβλέπει κυρίως την εντατικοποίηση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών και αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

«Η κοινή πολιτική μας όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων για να αντληθούν τα διδάγματα από την κατάσταση που γνωρίζει η Ευρώπη από την κρίση του 2015», γράφουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, η υπουργός αρμόδια για την ιθαγένεια Μαρλέν Σιαπά και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Οι προαναφερόμενοι ζητούν «μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση, βασισμένη σε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη». Οι υπουργοί χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση «απαραίτητη και επείγουσα». «Θα προσέξουμε ώστε οι συζητήσεις πάνω στο κείμενο να διεξαχθούν μέσα στις καλύτερες προθεσμίες», διαβεβαιώνουν.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε πολύ τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (…) και να προσφέρουμε στους ανθρώπους που χρήζουν ασύλου καλύτερη φροντίδα ήδη από την άφιξή τους στο ευρωπαϊκό έδαφος», υπογραμμίζουν οι Γάλλοι υπουργοί.

Η Γαλλία επιθυμεί επιπλέον «την ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης» με τα κράτη μέλη που πλήττονται πιο άμεσα από τις αφίξεις μεταναστών. Το Παρίσι εκτιμά εξάλλου «πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διεξαγάγει έναν πιο απαιτητικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση».

Τέλος, η Γαλλία εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διεξάγει πιο απαιτητικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η ευρωπαϊκή στρατηγική συνεργασίας πρέπει να ενσωματώσει το εν λόγω διακύβευμα, ενισχύοντας την πολιτική και οικονομική σταθερότητα των εταίρων μας και καταπολεμώντας τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τη δυσχερή θέση ορισμένων πληθυσμών.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία και επείγουσα. Θα μεριμνήσουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικότερα με τη Γερμανία, προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι συζητήσεις επί του κειμένου να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν», επισημαίνει το Παρίσι.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή