ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές κάλεσμα για την επανενάρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστίνης

Διεθνές κάλεσμα για την επανενάρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστίνης

Η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Γερμανία καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή κάλεσαν σήμερα, έπειτα από μια σύνοδο στο Αμάν, τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να «ξαναδώσουν ελπίδα» στην ειρηνευτική διαδικασία ξεκινώντας απευθείας «σοβαρές» διαπραγματεύσεις.

Για τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών και τον απεσταλμένο της ΕΕ, «η προτεραιότητα πρέπει να είναι να τερματιστεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, να δημιουργηθούν πολιτικοί ορίζοντες και να ξαναδοθεί ελπίδα μέσω ενός αξιόπιστου διαλόγου».

Υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους την «επιτακτικότητα της επανάληψης σοβαρών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί», καλώντας τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στην «τήρηση παρελθουσών συμφωνιών και στην επανέναρξη ενός αξιόπιστου διαλόγου σε αυτές τις βάσεις».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν τη «σημασία των συμφωνιών ειρήνης ανάμεσα στα αραβικά κράτη και στο Ισραήλ, περιλαμβανομένων των συμφωνιών που υπεγράφησαν πρόσφατα ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βασίλειο του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, που συμβάλλουν στην επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης στη βάση της λύσης των δύο κρατών, προκειμένου να υλοποιηθεί μια συνολική και διαρκής ειρήνη».

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ υπέγραψε με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν ιστορικές συμφωνίες μετά την ανακοίνωση των δύο μοναρχιών του Κόλπου για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος, στις 13 Αυγούστου και στις 11 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν μια «πισώπλατη μαχαιριά» εκ μέρους των χωρών αυτών τις οποίες κατηγορούν ότι συμφώνησαν με το Ισραήλ χωρίς να περιμένουν τη γέννηση του κράτους τους.

Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σταματήσει από το 2014. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η σύνοδος του Αμάν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σταματήσει ο εποικισμός και η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, τα οποία κατέχει από το 1967.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να «επαναλάβουν γρήγορα τον διάλογο» και «να αναδημιουργήσουν αμέσως την εμπιστοσύνη προκειμένου να επιτραπεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP