ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άνδρας πέθανε από καθημερινή κατανάλωση μαύρης γλυκόριζας

ΗΠΑ: Άνδρας πέθανε από καθημερινή κατανάλωση μαύρης γλυκόριζας

Θανατηφόρα αποδείχθηκε η υπερβολική κατανάλωση γλυκόριζας για έναν 54χρονο άντρα στη Μασαχουσέτη, ο οποίος κατανάλωνε μιάμιση σακούλα ζαχαρωτών μαύρης γλυκόριζας την ημέρα. Δεν είχε εμφανίσει κανένα ανησυχητικό σύμπτωμα προτού πάθει καρδιακή προσβολή και αφήσει την τελευταία του πνοή, ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο fast food.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν την περίπτωση του θανόντος, ένοχο για τον ξαφνικό θάνατο του 54χρονου εργάτη είναι το γλυκυρριζικό οξύ που περιέχει η γλυκόριζα. Όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, το κεντρικό αυτό συστατικό της γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσει «υπέρταση, υποκαλιαιμία, μεταβολική αλκάλωση, θανατηφόρες αρρυθμίες και νεφρική ανεπάρκεια», συμπτώματα τα οποία παρουσίασε στην ολότητα τους ο 54χρονος.

Παρότι η διατροφή του 54χρονου ήταν κακή, η καθημερινή κατανάλωση γλυκόριζας ήταν μία συνήθεια που είχε μόλις αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες. Μολαταύτα, οι γιατροί τόνισαν ότι η αιτία του θανάτου βρίσκεται ξεκάθαρα στην υπέρμετρη κατανάλωση της για το μικρό αυτό έστω χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ένας εκ των γιατρών, η εκδήλωση της υποκαλιαιμίας (μείωση του καλίου στο αίμα σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα) στον 54χρονο είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι προήλθε από την προσωρινή του εμμονή με το συγκεκριμένο ζαχαρωτό.