Αίτημα της Τουρκίας για «κούρεμα»

Αίτημα της Τουρκίας για «κούρεμα»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Χρέη άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους προμηθευτές και άλλα τόσα σε εγχώριους έχει συσσωρεύσει τον τελευταίο χρόνο το τουρκικό σύστημα υγείας, ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας, άλλοτε ισχυρό χαρτί του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η Τουρκία ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι οι απαιτήσεις τους θα υποστούν βαθύ «κούρεμα» και το ζήτημα επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. 

Την αποκάλυψη για τις δυσκολίες του τουρκικού συστήματος υγείας έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ σε εκδήλωση του αμερικανοτουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι πέρυσι το ποσό αυτό βρισκόταν στο ένα δέκατο (230 εκατομμύρια). Την εποχή εκείνη, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο γαμπρός του, υπουργός Oικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχαν διαβεβαιώσει τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Oυίλμπουρ Ρος ότι η εκκρεμότητα θα τακτοποιηθεί σύντομα. Αντ’ αυτού, το χρέος εκτοξεύθηκε και η Αγκυρα ζήτησε «μια σειρά πολύ σημαντικών μειώσεων στο οφειλόμενο ποσό». 

«Ο Σάτερφιλντ ανέφερε ότι η μη πληρωμή χρεών σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και αλλού έχει μετατραπεί σε σημαντικό ζήτημα στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και στην Τουρκία», γράφει το σχετικό ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείες μπορεί να μειώσουν την παρουσία τους στη χώρα. Ανάλογο ποσό (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) χρωστάει το τουρκικό σύστημα υγείας σε τουρκικές εταιρείες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής ένωσης εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού.

Η βελτίωση των παροχών υγείας με την κατασκευή νοσοκομείων και τη διεύρυνση της πρόσβασης σε αυτά συνέβαλε στην οικοδόμηση της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να συντηρήσει την εντύπωση ότι η περίθαλψη στη χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, την ώρα που από τα νοσοκομεία ακούγονται κραυγές απόγνωσης. 

Ο πρώην επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της χώρας Βεντάτ Μπουλούτ προειδοποίησε ότι η τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται από πλευράς νοσοκομείων «στο χείλος του χάους», ενώ περίπου 900 γιατροί έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Σύμφωνα με τις Αρχές, τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται κατά 1.500-1.700 ημερησίως και οι νεκροί δεν έχουν ξεπεράσει τις 7.500, αλλά οι ιατρικές ενώσεις αμφισβητούν τα στοιχεία. 

Γιατροί, νοσηλευτές και συγγενείς θυμάτων αναφέρουν ότι είναι συνήθης πρακτική να αναγράφεται στα πιστοποιητικά θανάτου των πασχόντων από COVID-19 κάποια άλλη αιτία. Την άνοιξη, ενώ η ασθένεια διαδιδόταν σε όλο τον κόσμο, η Τουρκία επισήμως υποστήριζε ότι δεν είχε καθόλου κρούσματα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έλεγε στους υποστηρικτές του ότι διάφορα παραδοσιακά γιατροσόφια, όπως το ροδόνερο και το πετιμέζι, θα προστατεύσουν τη χώρα. Ακολούθησε αυστηρό lockdown και άνοιγμα της οικονομίας την 1η Ιουνίου.

«Δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε την πανδημία. Εχουμε εξαντληθεί και πεθαίνουμε», ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού ιατρικού συλλόγου (ΤΤΒ) την περασμένη εβδομάδα. Ο σύλλογος εξήγγειλε κινητοποιήσεις δεχόμενος σφοδρότατη επίθεση από το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, που χαρακτήρισε τους γιατρούς «εχθρούς του τουρκικού κράτους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή