Η «βρώμικη» συνήθεια του Νετανιάχου

Η «βρώμικη» συνήθεια του Νετανιάχου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απορία Αμερικανών αξιωματούχων προκαλεί η συνήθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να φέρνει σε κάθε του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον σακούλες με άπλυτα ρούχα, τα οποία πλένονται από εργαζομένους της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post.

Την εμμονή αυτή του Ισραηλινού πρωθυπουργού γνώριζαν εδώ και χρόνια οι ανταποκριτές του ισραηλινού Τύπου στις ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολιάζουν τη συνήθεια του Νετανιάχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάθε φορά που ο Νετανιάχου φθάνει στην Ουάσιγκτον και εγκαθίσταται στον ξενώνα Μπλερ Χάους, όπου φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι των Αμερικανών προέδρων απέναντι ακριβώς από τον Λευκό Οίκο, «φέρνει μαζί του τσάντες και βαλίτσες, γεμάτες άπλυτα ρούχα» από το Ισραήλ. Τα ρούχα «πλένονται αμέσως χωρίς χρέωση από το προσωπικό του ξενώνα», με δαπάνη των Αμερικανών φορολογουμένων.

Παρότι ο ξενώνας Μπλερ Χάους προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες καθαριστηρίου για τους προσκεκλημένους, το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι ηγέτες που διαμένουν εκεί χρησιμοποιούν τα πλυντήρια με φειδώ και μόνο για τα ρούχα που φόρεσαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. «Το ζεύγος Νετανιάχου είναι το μόνο που φέρνει βαλίτσες με άπλυτα ρούχα για να πλυθούν στις ΗΠΑ. Υστερα από σειρά επίσημων επισκέψεων, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό γινόταν σκόπιμα», λέει Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Ο Νετανιάχου έχει γίνει επανειλημμένως αντικείμενο επικρίσεων για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το 2011, ο δημοσιογράφος Ραβίβ Ντρούκερ αποκάλυψε για πρώτη φορά τη μανία αυτή της οικογένειας Νετανιάχου. Το 2018, ο πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του Μπίμπι, Νιρ Χέφετζ, κατέθεσε ως μάρτυρας σε δίκη εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «σε κάθε ταξίδι, βαλίτσες εμφανίζονταν με άπλυτα για στεγνό καθάρισμα. Πολλοί δημοσιογράφοι με είχαν ρωτήσει για αυτό και έχω ελέγξει τις αποδείξεις των καθαριστηρίων. Τίποτα δεν εμφανίζεται στις αποδείξεις, βρήκαν τρόπο και το κρύβουν».

Ο Νετανιάχου διαμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, η οποία διαθέτει δικό της πλυντήριο – στεγνωτήριο, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού διαθέτει κονδύλι για στεγνό καθάρισμα. Το 2016, όμως, ο Νετανιάχου κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του ασφαλιστικά μέτρα κατά του αιτήματος της εισαγγελίας να αποκτήσει πρόσβαση στις αποδείξεις καθαριστηρίων του γραφείου του πρωθυπουργού.

Απαντώντας στο δημοσίευμα της Washington Post, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι «οι αβάσιμοι αυτοί ισχυρισμοί έχουν στόχο να μειώσουν τα μνημειώδη επιτεύγματα του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην ιστορική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, υπό την αιγίδα του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο». Η ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει επίσης σε εμφανώς ειρωνικό ύφος: «Στην επίσκεψη αυτή, για παράδειγμα, δεν ζητήθηκε στεγνοκαθαριστήριο. Πλύθηκαν μόνο ένα ή δύο πουκάμισα για τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ το κοστούμι του κ. Νετανιάχου και το φόρεμα της συζύγου του σιδερώθηκαν για το επίσημο δείπνο. Επίσης, πλύθηκαν οι πιτζάμες που φόρεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πτήσης διάρκειας 12 ωρών από το Ισραήλ στην Ουάσιγκτον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή