Τουρκία: Κύμα συλλήψεων για τις διαδηλώσεις για το Κομπάνι το 2014

Τουρκία: Κύμα συλλήψεων για τις διαδηλώσεις για το Κομπάνι το 2014

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάλματα σύλληψης για 82 ανθρώπους εξέδωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, για τις βίαιες διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στη νοτιοανατολική Τουρκία το 2014 κατά της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν μέλη και στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και υποστήριξη των βίαιων κινητοποιήσεων εκείνης της χρονιάς.

Η πολιορκία των τζιχαντιστών κατά του κουρδικού θύλακα στα συροτουρκικά σύνορα είχε προκαλέσει κύμα οργής στο κατοικούμενο κυρίως από Κούρδους νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, όπου στις αρχές Οκτωβρίου του 2014 ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της στάσης του τουρκικού στρατού απέναντι στη σύγκρουση, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούσαν ότι απλώς παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα, αφήνοντας το Ισλαμικό Κράτος να επιχειρεί ανενόχλητο. Οι διαδηλώσεις πήραν τη μορφή βίαιων ταραχών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK για υποκίνηση των διαδηλώσεων αυτών και το HDP για υποστήριξη τους. Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, αρνείται την κατηγορία και δηλώνει ότι διώκεται λόγω της σφοδρής εναντίωσής του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διώξεις εναντίον του κόμματος είναι εξαιρετικά εκτεταμένες τα τελευταία χρόνια, με τις τουρκικές αρχές να έχουν συλλάβει και αντικαταστήσει πολλές δεκάδες δημάρχους που έχουν εκλεγεί με το κόμμα αυτό στην νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με το HDP, η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει τους δημάρχους του σε 47 από τις 65 πόλεις στις οποίες είχε κερδίσει στις εκλογές.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η εισαγγελία της Άγκυρας σημειώνει ότι τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για «διάφορα αιτήματα που έγιναν για να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους και να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες» και προσθέτει ότι οι αρχές αναζητούν τους υπόπτους σε επτά επαρχίες.

Η έρευνα των τουρκικών αρχών αφορά επίσης τους πρώην συμπροέδρους του HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ. Και οι δύο βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 σε σχέση με διάφορες δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, μεταξύ αυτών και την έρευνα για το Κομπάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή