Βρετανία: Στο «κόκκινο» τα κρούσματα, στο 80% οι απείθαρχοι

Βρετανία: Στο «κόκκινο» τα κρούσματα, στο 80% οι απείθαρχοι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ και η χώρα εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, όμως ποσοστό άνω του 80% των Βρετανών δεν τηρεί τις συστάσεις για κοινωνική απόσταση και αυτοαπομόνωση όταν εμφανίζει συμπτώματα κορωνοϊού ή στην περίπτωση που έχει έλθει σε επαφή με κρούσμα, όπως προκύπτει από έρευνα του Κing’s College του Λονδίνου.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων επίσης δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της COVID-19, της νόσου του αναπνευστικού που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Η έρευνα εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του αγγλικού προγράμματος τεστ και ιχνηλάτησης καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του King’s College,  μόνο το 18,2% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι είχε συμπτώματα κορωνοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες δεν βγήκε από το σπίτι του από τότε που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα και μόνο το 11,9% ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ.

Διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 10,9% εκείνων, που είχαν κληθεί από τις αρμόδιες αρχές να μπουν σε καραντίνα έπειτα από στενή επαφή τους με κρούσμα, το έκαναν για 14 ημέρες, όσες δηλαδή απαιτείται.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιβολή προστίμων που φθάνουν τα 10.977 ευρώ για παραβίαση του μέτρου αυτοαπομόνωσης και θα καταβάλλει 545,5 ευρώ στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καραντίνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικονομική στήριξη για αυτοαπομόνωση θα ενθαρρύνει την τήρηση των κανονισμών.

Οι δικαιολογίες που δόθηκαν για τη μη συμμόρφωση στους νέους κανονισμούς ποικίλλουν: από την άγνοια προς τις κυβερνητικές οδηγίες μέχρι την αδυναμία να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα, διαπίστωσε η έρευνα.

Μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού, όπως βήχας, πυρετός, απώλεια γεύσης και οσμής.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο διάστημα 2 Μαρτίου με 5 Αυγούστου και βασίστηκε στις απαντήσεις 31.787 πολιτών άνω των 16 ετών.

Στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 73%, ενώ χθες σημειώθηκε ρεκόρ, με τις αρχές να ανακοινώνουν 6.634 περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή