Χρυσό μετάλλιο σε «ήρωα» αρουραίο για την ικανότητά του να εντοπίζει νάρκες

Χρυσό μετάλλιο σε «ήρωα» αρουραίο για την ικανότητά του να εντοπίζει νάρκες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ήρωας τιμήθηκε ένας ειδικά εκπαιδευμένος αρουραίος στην Καμπότζη, ο οποίος έχοντας την ικανότητα να εντοπίζει νάρκες με την όσφρηση του, έχει αποτρέψει πολλά πιθανά δυστυχήματα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Ο λόγος για τον Μαγκάουα, έναν αφρικανικό αρουραίο που έχει εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει με τη μυρωδιά του τις εκρηκτικές ύλες, έχοντας εντοπίσει στην μέχρι τώρα επτάχρονη καριέρα του 39 νάρκες και άλλους 28 εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν έχουν πυροδοτηθεί στα καμποτζιανά εδάφη, και συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον καθαρισμό 141.000 τετραγωνικών μέτρων από πάσης φύσεως εκρηκτικά, έκταση αντίστοιχη με 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο θαρραλέος αρουραίος τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από τη βρετανική κτηνιατρική οργάνωση People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) για τις υπηρεσίες του, και έγινε το πρώτο ζώο του είδους του που λαμβάνει αυτή την τιμητική διάκριση στα 77 χρόνια δράσης της οργάνωσης. Ο Μαγκάουα αποτελεί μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης APOPO, η οποία ειδικεύεται στον εντοπισμό μη πυροδοτημένων ναρκών και εκρηκτικών γενικότερα, όντας το πιο διαπρεπές από τα τρωκτικά της.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η PDSA, οι γιγαντιαίοι αφρικανικοί αρουραίοι είναι ιδιαίτερα έξυπνοι και πολύ καλοί «μαθητές» στην εκπαίδευση. Ξεκινώντας να εκπαιδεύεται από πολύ μικρή ηλικία, ο Μαγκάουα έχει αναπτύξει την ικανότητα να αγνοεί τα παλιοσίδερα που εμφανίζονται στο διάβα του και να ειδοποιεί τον καθοδηγητή του όταν ανιχνεύει την ακριβή τοποθεσία μιας νάρκης. Όπως αναφέρει η PDSA, εκτελεί με τόση αποτελεσματικότητα το καθήκον του, που μπορεί να «καθαρίσει» μία έκταση αντίστοιχη με ένα γήπεδο τένις σε μισή ώρα, τη στιγμή που ένας άνθρωπος με έναν ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν τέσσερις ολόκληρες ημέρες για το ίδιο αποτέλεσμα. Σε αυτό συμβάλλει και το αμελητέο βάρος των αρουραίων, το οποίο δεν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νάρκη όπως θα μπορούσε το βάρος ενός ανθρώπου.

Η Καμπότζη είναι μία χώρα που έχει μεγάλη ανάγκη από τις υπηρεσίες του Μαγκάουα και των συναδέλφων του, καθώς δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων έχουν αφήσει τα εδάφη της κυριολεκτικά γεμάτα από νάρκες, βόμβες και άλλα εκρηκτικά, τα οποία ακόμη και σήμερα σκοτώνουν και τραυματίζουν δεκάδες ανθρώπους ετησίως.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή