Aμφισβητεί ξανά τις εκλογές ο Τραμπ

Aμφισβητεί ξανά τις εκλογές ο Τραμπ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Δημοκρατικών και την ανοιχτή αποστασιοποίηση κορυφαίων στελεχών των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε, για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, να δεσμευθεί ότι θα παραδώσει ειρηνικά την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν αν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι εκλογές θα είναι τίμιες και αυτή τη στιγμή δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί», είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας τις αστήρικτες αιτιάσεις του σύμφωνα με τις οποίες η γενίκευση της επιστολικής ψήφου μπορεί να οδηγήσει σε «μεγάλη απάτη».

Η πρωτοφανής αμφισβήτηση της εγκυρότητας των εκλογών, και μάλιστα προτού αυτές διεξαχθούν, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις των Δημοκρατικών. «Δεν βρισκόσαστε στη Βόρεια Κορέα. Δεν βρισκόσαστε στην Τουρκία. Δεν βρισκόσαστε στη Ρωσία, κύριε πρόεδρε και, με την ευκαιρία, δεν βρισκόσαστε στη Σαουδική Αραβία», σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. «Βρισκόσαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε μια Δημοκρατία, επομένως γιατί δεν προσπαθείτε για μία φορά να τιμήσετε τον όρκο σας στο σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών;», κατέληξε.

Τις προηγούμενες ώρες, κορυφαίοι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και τη Βουλή είχαν προσπαθήσει να συνετίσουν τον πρόεδρο και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης Λίντσεϊ Γκράχαμ διαβεβαίωσε ότι «η μετάβαση θα είναι ειρηνική» κι ότι, αν υπάρξουν ενστάσεις και φτάσει η απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, «θα αποδεχθούμε την ετυμηγορία του στην περίπτωση που ανακηρυχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν». Σε μια έμμεση κριτική στον Τραμπ, η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Λιζ Τσέινι υπενθύμισε ότι «οι ηγέτες της Αμερικής ορκίζονται να τηρούν το σύνταγμα. Θα μείνουμε πιστοί σε αυτόν τον όρκο». 

Η τελευταία δημοσκόπηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι η μάχη είναι ανοιχτή σε κάθε έκβαση, παρά το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου. Αν και ο Τζο Μπάιντεν προηγείται, σε πανεθνικό επίπεδο, με διαφορά οκτώ μονάδων, η διαφορά μειώνεται στο όριο του στατιστικού λάθους ή κοντά σε αυτό, στις διαφιλονικούμενες πολιτείες, που θα κρίνουν τη σύνθεση του κολεγίου εκλεκτόρων. Οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν στην πρόθεση ψήφου στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ ο Μπάιντεν προηγείται με μία μονάδα στην Αριζόνα, τρεις στην Πενσιλβάνια και πέντε στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σενάριο του 2016, όπου η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, αλλά έχασε κρίσιμες πολιτείες, με αποτέλεσμα ο αντίπαλός της να αποκτήσει πλειοψηφία στο κολέγιο των εκλεκτόρων, που αναδεικνύει τον πρόεδρο.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν για δεύτερη κατά σειρά νύχτα διαδηλώσεις και ταραχές σε αρκετές αμερικανικές πόλεις με αφορμή την απαλλαγή από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας των τριών λευκών αστυνομικών που σκότωσαν την 26χρονη Αφροαμερικανή Μπριόνα Τέιλορ, στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Στη γενέτειρα της Τέιλορ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν μέχρι αργά τη νύχτα, βρίσκοντας άσυλο σε εκκλησία, καθώς είχαν παραβιάσει την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή