ΚΟΣΜΟΣ

Κάθαρση στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας

katharsi-stis-germanikes-ypiresies-asfaleias-561093709

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η αποτελεσματικότερη εξάρθρωση ακροδεξιών δικτύων εντός και εκτός των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας είναι το αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι μυστικές υπηρεσίες του γερμανικού στρατού (MAD), η αντιτρομοκρατική υπηρεσία (BfV) και η υπηρεσία δίωξης εγκλήματος (BKA). Το έγγραφο επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες στην αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής.

Η συνεργασία των υπηρεσιών κρίθηκε αναγκαία ως απάντηση στη συνεργασία ακροδεξιών στοιχείων εντός και εκτός των δυνάμεων ασφαλείας και προκειμένου οι υπηρεσίες του στρατού να μη σταματούν τις έρευνες όταν αυτές επεκτείνονται σε πολίτες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία να μη σηκώνει τα χέρια ψηλά όταν πρόκειται για ενστόλους. «Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει κενά στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στη MAD και στην BfV», ανέφερε το κείμενο, που έχει περιέλθει στην κατοχή του περιοδικού Spiegel. 

H αντιτρομοκρατική υπηρεσία παραπονέθηκε στους συναδέλφους της του στρατού ότι πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες για τη σύλληψη του στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων στο Κολμ της Σαξωνίας και την ανακάλυψη πυρομαχικών, ναζιστικών συμβόλων και δύο κιλών πλαστικών εκρηκτικών από τις αποθήκες του στρατού. 

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της απαγόρευσης της πολεμικής σημαίας της αυτοκρατορικής Γερμανίας στο κρατίδιο της Βρέμης. Ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να επεκταθεί η απαγόρευση σε ολόκληρη την επικράτεια. Η κόκκινη, λευκή και μαύρη σημαία χρησιμοποιείτο από το 1871 έως το 1935, όταν οι ναζί την αντικατέστησαν με τον αγκυλωτό σταυρό. Σήμερα, αυτή χρησιμοποιείται από νοσταλγούς του γερμανικού μιλιταριστικού παρελθόντος αλλά και νεοναζί, που την επιδεικνύουν στη θέση της ναζιστικής σημαίας, της οποίας η επίδειξη απαγορεύεται.

Με βάση την απόφαση των Αρχών της Βρέμης, «η δημόσια επίδειξη της σημαίας υποσκάπτει τις προϋποθέσεις αρμονικής συμβίωσης και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη». Τέτοιου είδους σημαίες εμφανίστηκαν προσφάτως μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα που έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση για τον κορωνοϊό.