Προς μερικό lockdown και η Ολλανδία;

Προς μερικό lockdown και η Ολλανδία;

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Στην επιβολή πρόσθετων και αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις προσανατολίζεται η Ολλανδία, στις προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, εξετάζει την απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τις μεγαλύτερες πόλεις -Άμστερνταμ Ρότερνταμ και Χάγη- όπως μετέδωσε το δίκτυο NOS. O κ. Ρούτε σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που όμως θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, ξεπερνώντας τα 2.500 περιστατικά την ημέρα και υπερβαίνοντας τα επίπεδα του Απριλίου κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά ένα δεύτερο, καθολικό lockdown ή να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Το δίκτυο NOS επικαλέσθηκε έγγραφο που περιγράφει λίστα πιθανών μέτρων που εξετάζονται, αν και είναι πιθανό να μην υιοθετηθούν. Μεταξύ αυτών πιο αυστηρές οδηγίες εργασίας από το σπίτι, με ενδεχόμενο κλεισίματος των γραφείων που επιτρέπουν την προσέλευση μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Η ολλανδική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ στις 10 το βράδυ, απαγόρευση των θεατών σε αθλητικές διοργανώσεις και ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε ιδιωτικούς χώρους.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα 2.914 νέα κρούσματα, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ 2.995 κρουσμάτων της Κυριακής. Οι νοσηλευόμενοι και θάνατοι παραμένουν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από ό,τι τον Απρίλιο.

Η έως τώρα τακτική της ολλανδικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού εστιάζει στην κοινωνική απόσταση. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές, παρα μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.