ΗΠΑ

Σενάριο για εκλογές «χωρίς νικητή» επεξεργάζεται η Πελόζι

senario-gia-ekloges-choris-nikiti-epexergazetai-i-pelozi-561095875

Για ένα σενάριο το οποίο είχε γίνει τελευταία φορά πραγματικότητα πριν από 144 χρόνια, προετοιμάζεται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Συγκεκριμένα, κινητοποιεί τους Δημοκρατικούς να προετοιμαστούν στην περίπτωση που κανένας εκ των Μπάιντεν ή Τραμπ δεν επικρατήσουν και χρειαστεί να εκλέξει τον τελικό νικητή το Κογκρέσο.

Στην επιστολή προς τους συναδέλφους της η Πελόζι, τόνισε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ δείχνουν ότι θα μπορούσε να ζητήσει από το Σώμα να αποφασίσει το αποτέλεσμα των εκλογών αν δεν είναι σαφές ποια από τις δύο πλευρές έχει λάβει τις τουλάχιστον 270 ψήφους των εκλεκτόρων στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ασφάλεια των επιστολικών ψήφων, η οποία ίσως πάρει αρκετό χρόνο για να ενσωματωθεί δεδομένου του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που πιθανόν να επιλέξουν αυτό τον τρόπο.

Οι δημοκράτες φοβούνται ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να προσπαθήσει να μειωθεί ο αριθμός αυτών των ψήφων σε μια προσπάθεια καθορισμού του εκλογικού αποτελέσματος από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει, με κάθε πολιτεία να έχει μία μόνο ψήφο. Ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την αίθουσα με 232 έδρες έναντι 198, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την πλειοψηφία πολιτειών με 26 έναντι 22.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει καθορίσει αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών από το 1876.

Η Πελόσι κάλεσε τους Δημοκρατικούς να «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια» για να κατακτήσουν επιπλέον έδρες, που ίσως χρειαστούν αν τεθεί στο Σώμα να πάρει μια απόφαση για τις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από Reuters