Αυστραλία: Πρόστιμο 2.5 εκατ. δολαρίων για την τραγωδία σε θεματικό πάρκο το 2016

Αυστραλία: Πρόστιμο 2.5 εκατ. δολαρίων για την τραγωδία σε θεματικό πάρκο το 2016

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόστιμο δυόμιση εκατομμυρίων δολαρίων τιμωρήθηκαν οι διαχειριστές του μεγαλύτερου θεματικού πάρκου της Αυστραλίας, για ένα τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους το 2016. Οι τέσσερις ενήλικες έχασαν τη ζωή τους στο παιχνίδι Thunder River Rapids Ride του θεματικού πάρκου Dreamworld στο Κουίνσλαντ, όταν ανατράπηκε η κυκλική σχεδία στην οποία επέβαιναν, μετά από σύγκρουση με μία ακινητοποιημένη σχεδία κοντά στο τέλος της κούρσας. Η σύγκρουση των δύο σχεδίων προήλθε από δυσλειτουργία μίας αντλίας του συστήματος κίνησης του παιχνιδιού, η οποία οδήγησε στην τραγωδία. Στη σχεδία, χωρητικότητας έξι ατόμων, επέβαιναν και δύο μικρά παιδιά, τα οποία ευτυχώς επέζησαν του δυστυχήματος.

Η εταιρεία Ardent Leisure, υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του θεματικού πάρκου, παραδέχθηκε τον Ιούλιο ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας από την πλευρά της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τραγωδία και τονίζοντας ότι έχει εργαστεί σημαντικά για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας του πάρκου. Τον Φεβρουάριο, ένας ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι η τραγωδία ήταν «θέμα χρόνου» στη συγκεκριμένη κούρσα, καθότι το θεματικό πάρκο δεν είχε πραγματοποιήσει ουσιαστικούς ελέγχους για την ασφάλεια της για περισσότερο από 30 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο τη Δευτέρα, η εταιρεία απέτυχε στην αποστολή της να εξασφαλίσει την ασφάλεια των επισκεπτών του πάρκου και θα έπρεπε να έχει καταστήσει την κούρσα ασφαλέστερη. «Τα βήματα (για να καταστεί ασφαλέστερη η κούρσα) δεν ήταν ούτε πολύ σύνθετα ούτε δύσκολα στην εκτέλεση τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η δικαστής Πάμελα Ντάουζ, τονίζοντας μάλιστα ότι είχαν και πραγματικά πολύ μικρό χρηματικό κόστος.

«Διαχειρίζονταν το πιο εμβληματικό πάρκο αναψυχής της χώρας, το οποίο προσέλκυε οικογένειες. Υπήρχε απόλυτη και τυφλή εμπιστοσύνη στον κατηγορούμενο από κάθε επισκέπτη που έμπαινε στο Thunder River Rapids Ride», προσέθεσε η δικαστής που ανακοίνωσε την τελική απόφαση του δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθος του προστίμου αντανακλά τη σοβαρότητα της αποτυχίας της αρμόδιας εταιρείας.

Το συγκεκριμένο δυστύχημα είχε οδηγήσει σε άμεσο προσωρινό κλείσιμο έξι εβδομάδων τo Dreamworld το 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου «ξηλώθηκε» ολοκληρωτικά η δολοφονική κούρσα. Ακόμη, η τραγωδία φέρεται να έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα έσοδα της εταιρείας, με κυριότερες τις απώλειες ύψους 260 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας στο τμήμα που είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση πάρκων αναψυχής. Τέλος, με αφορμή την τραγωδία, η πολιτεία του Κουίνσλαντ προχώρησε στη θέσπιση νόμου αναφορικά με το αδίκημα της «βιομηχανικής ανθρωποκτονίας» το 2017, ο οποίος όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά.                                                                           

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή