Υπό την πίεση αποκαλύψεων και σφοδρής κριτικής ο Τραμπ οδεύει στο debate

Υπό την πίεση αποκαλύψεων και σφοδρής κριτικής ο Τραμπ οδεύει στο debate

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον κλοιό ογκούμενων επιθέσεων εκ μέρους των Δημοκρατικών και του Τύπου οδηγείται στο πρώτο προεδρικό debate o Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από την αποκάλυψη των New York Times για προεδρική φοροαποφυγή. 

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι ενέπαιξε το σύστημα επικαλούμενοι τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα, ενώ αναφερόμενη στο θέμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανέφερε ότι οι αποκάλυψε ότι το ζήτημα εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τόνισε ότι οι αμερικανοί δικαιούνται να γνωρίζουν σε ποιους οφείλει χρήματα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Δεν είναι σαφές, όπως είπε, ποιος διακρατά το χρέος και αν πρόκειται για διάφορες χώρες που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν επιρροή στον πρόεδρο. «Για μένα, αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε.

Οι New York Times εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Κατά τους Times, ο μεγιστάνας δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη, δήλωσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Dick Durbin στο MSNBCΑ, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ γκρέμισε μία παράδοση δεκαετιών που τηρούσαν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι δημοσίευαν τα φορολογικά τους στοιχεία όταν ξεκινούσαν να διεκδικούν την εξουσία. 

«Τώρα ξέρουμε το γιατί: Αυτή η αποκαλούμενη εταιρία δισεκατομμυρίων είναι φτιαγμένη από τραπουλόχαρτα», πρόσθεσε ο Γερουσιαστής. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζει «ανοησίες» τις αποκαλύψεις των New York Times. 

Με μια σειρά από tweets, τον αγαπημένο τρόπο απάντησής του, ο Τραμπ βάλει εναντίον του ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας το «Fake News Media», ενώ σημειώνει ότι «οι πληροφορίες αποκτήθηκαν παρανόμως και με κακή πρόθεση».

Σε κάθε περίπτωση οι αποκαλύψεις των New York Times δίνουν νέα διάσταση στο πρώτο debate που θα έχουν τα ξημερώματα  της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) Tραμπ και Μπάιντεν, μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος προηγείται του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο και σε μία σειρά από κρίσιμες Πολιτείες που θα καθορίσουν ποιος θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο. 

Οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να ανατρέψουν τα πλεονεκτήματα του Τραμπ ο οποίος από κάποιους αναλυτές θεωρείται ότι έχει ένα προβάδισμα επί του αντιπάλου του όσον αφορά στο ποιος μπορεί να διοικήσει καλύτερα την οικονομία. 

Μέσα σε λίγες ώρες από το δημοσίευμα των NYT, οι επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο το οποίο παραθέτει παραδείγματα με τα χιλιάδες δολάρια που πληρώνει  σε φόρους ένας δάσκαλος, μία νοσοκόμα και άλλου, φέρνοντάς τα σε αντιπαράθεση με τα 750 δολάρια του Τραμπ. 

Η καμπάνια του Μπάιντεν διένειμε επίσης δύο αυτοκόλλητα τα οποία αναγράφουν «Πλήρωσα περισσότερους φόρους από τον Ντόναλντ Τραμπ».

Από την πλευρά του ο Τραμπ και οι οπαδοί του κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι προωθεί μία ακραία αριστερή ατζέντα που όπως λένε θα καταστρέψει την αμερικανική οικονομία καθώς αυτή προσπαθεί να εξέλθει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η διαδικασία του debate

Στη σκηνή του debate οι υποψήφιοι θα είναι, οπως είθισται, μόνοι τους ενώ πέραν του αυριανού θα υπάρξουν δύο ακόμη προεδρικές μονομαχίες, η πρώτη στις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα και η δεύτερη στις 22 Οκτωβρίου στο Νάσβιλ του Τενεσί. 

Επίσης στις 7 Οκτωβρίου, η Κάμαλα Χάρις και ο Μάικ Πενς θα έχουν τη δική τους αναμέτρηση στο Σολτ Λέικ της  Γιούτα. 

Η διαδικασία του debate προβλέπει έξι ερωτήσεις σε έξι τμήματα, από 15 λεπτά το καθένα. 

Οι ενότητες αφορούν:

– Τα πεπραγμένα Τραμπ και Μπάιντεν

– Το Ανώτατο Δικαστήριο 

– Την πανδημία του κορωνοϊού

– Τις διαμαρτυρίες για φυλετικές διακρίσεις και τη βία στις πόλεις. 

– Την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας

– Την οικονομία  

Οι κ. Τραμπ και  Μπάιντεν θα έχουν διάστημα δύο λεπτών να απαντήσουν στις ερωτήσεις προτού ξεκινήσει η διαδικασία των διαξιφισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή