Η Μέρκελ συνάντησε τον Ναβάλνι

Η Μέρκελ συνάντησε τον Ναβάλνι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επιβεβαιώθηκε τόσο από τη γερμανική καγκελαρία όσο και από την πλευρά του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης το ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel ότι η Αγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, όπου νοσηλευόταν μετά την επίθεση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα νοβιτσόκ εναντίον του. Ο Ναβάλνι, ο οποίος έλαβε εξιτήριο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από 32 μέρες νοσηλείας στο Βερολίνο, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την επίσκεψη της καγκελαρίου. Διαψεύδοντας μάλιστα το δημοσίευμα του Der Spiegel, διευκρίνισε πως η επίσκεψη δεν ήταν μυστική. «Υπήρξε συνάντηση, αλλά δεν πρέπει να χαρακτηριστεί μυστική. Ηταν ιδιωτική και περιελάμβανε μια συζήτηση με την οικογένεια», έγραψε στο Twitter. 

Η επίσκεψη Μέρκελ, λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστές από την καγκελαρία, είναι μια ενέργεια εξόχως ασυνήθιστη και ως χειρονομία αλληλεγγύης στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να αποσαφηνίσει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Παράλληλα είναι σαφές ότι η Γερμανία εξετάζει ήδη ποια μέτρα θα πάρει κατά της Μόσχας, εν μέσω υπονοιών ότι η χρήση του συγκεκριμένου παράγοντα στην επίθεση δείχνει προς την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης. Ακόμη και η αναστολή κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει συζητηθεί και η ίδια η καγκελάριος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο. Παράλληλα η παρέμβαση της Μέρκελ απηχεί το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον της για αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόγ, η Μέρκελ ενημερώνεται τακτικά για την πορεία της ανάρρωσής του. «Από όσο ξέρω, παρακολουθεί στενά την ανάρρωσή του και ενημερώνεται πολύ καλά», δήλωσε στο κανάλι RTL/n-tv. Ο Ναβάλνι εξακολουθεί να βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα καθώς η αποθεραπεία του δεν έχει ολοκληρωθεί. «Η ανάρρωση είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο κι αυτό είναι θετική είδηση. Οι γιατροί είναι πολύ ικανοποιημένοι», αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναβάλνι προστατεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, παρόλο που ο ίδιος σκοπεύει κάποια στιγμή να επιστρέψει στη Ρωσία. 

H Γερμανία φαίνεται πάντως ότι γίνεται οικοδέσποινα αντιφρονούντων και από άλλες χώρες. Χθες μετέβη εκεί από τη Λευκορωσία η βραβευμένη με Νομπέλ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Προτού αναχωρήσει, οι Αρχές του Μινσκ την κάλεσαν για ανάκριση. Η φίλη της, Μαρίγια Βότεσονοκ, αποκάλυψε ότι η 72χρονη συγγραφέας μεταβαίνει στο Βερολίνο για προγραμματισμένη θεραπεία. «Θα επιστρέψει στη Λευκορωσία σε ένα μήνα», διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αντιπολιτευτικό ακτιβισμό της. Μετά τη Γερμανία, η Αλεξίεβιτς θα μεταβεί στην Ιταλία, όπου θα της απονεμηθεί βραβείο λογοτεχνίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή