Ενα εκατ. νεκροί από COVID-19

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ώρες θα καταρριφθεί το «μαύρο» ορόσημο του ενός εκατομμυρίου θανάτων από COVID-19, καθώς μέχρι αργά χθες το απόγευμα, είχαν καταγραφεί παγκοσμίως 998.380 νεκροί, σύμφωνα με την καταμέτρηση που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Η αντίστοιχη καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έδειχνε χθες ότι το όριο είχε ήδη υπερκεραστεί. Την ίδια στιγμή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα 33 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν καθημερινά νέα μέτρα προκειμένου να ανακόψουν την επέλαση του μολυσματικού παράγοντα. 

Στο Παρίσι και σε έντεκα ακόμα πόλεις της Γαλλίας επιβλήθηκε κλείσιμο όλων των μπαρ από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί. Τα εστιατόρια μπορούν να κλείνουν αργότερα. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Ολλανδία όπου μόλις χθες καταγράφηκαν 2.914 νέα κρούσματα. Στην Ισπανία, η περιφέρεια της Μαδρίτης, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα και σε άλλες συνοικίες.

Από σήμερα, επιπλέον 167.000 κάτοικοι δεν θα μπορούν να φύγουν εκτός της συνοικίας τους παρά μόνον για συγκεκριμένους λόγους: να πάνε στην εργασία τους, σε γιατρό, τα παιδιά τους στο σχολείο. Στην Ιταλία, υποχρεωτική έγινε η χρήση της προστατευτικής μάσκας και σε ανοικτούς χώρους σε σειρά ιταλικών πόλεων, ενώ στο Βέλγιο, οι Αρχές των Βρυξελλών έλαβαν αυστηρότερα μέτρα: τα μπαρ και τα καφέ θα κλείνουν στις 23.00, ενώ από την ίδια ώρα και μέχρι τις 6 το πρωί απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων. Παράλληλα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού στις υπαίθριες αγορές. Οσον αφορά τα καταστήματα που πωλούν φαγητό ή ποτό, αυτά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 22.00.

Δραματική η κατάσταση στην Ινδία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα, μετά τις ΗΠΑ. Χθες οι υγειονομικές αρχές, που καθημερινά ανακοινώνουν δεκάδες χιλιάδες νέες λοιμώξεις, γνωστοποίησαν ότι μέχρι σήμερα πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων έχουν καταλήξει 95,5 χιλιάδες.

Στο «απυρόβλητο» της πανδημίας, όμως, δεν βρίσκονται ούτε και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω Τwitter, τέθηκε σε αυτοπεριορισμό και εργάζεται από το σπίτι μετά την επιβεβαίωση κρούσματος μεταξύ των στενών συνεργατών του, ενώ την ίδια μοίρα είχαν και άλλοι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Στην Πολωνία, ο πρώην υπουργός Υγείας Λούκας Ζουμόφσκι, που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, και του οποίου το όνομα θεωρήθηκε συνώνυμο με τον αγώνα της χώρας κατά της πανδημίας, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, όπως και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της οικογένειάς του.

Πιο αισιόδοξα τα νέα από το επιστημονικό πεδίο όπου έπειτα από ανάλυση 32 ερευνών για τη σχέση παιδιών και COVID-19 έδειξε ότι οι ανήλικοι έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κορωνοϊό συγκριτικά με τους ενηλίκους άνω των είκοσι ετών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή