Διευθυντής των New York Times: «Είναι υποχρέωσή μας»

Διευθυντής των New York Times: «Είναι υποχρέωσή μας»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύουμε σήμερα το αποτέλεσμα έρευνας που βασίστηκε σε δεκαετίες εταιρικών και προσωπικών φορολογικών δηλώσεων του προέδρου Τραμπ και των επιχειρήσεών του στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Ομάδα δημοσιογράφων εξέτασε προσεκτικά τα στοιχεία σε έρευνα που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, για να σκιαγραφήσει την πληρέστερη μέχρι στιγμής εικόνα των οικονομικών στοιχείων και των επιχειρηματικών συμφωνιών του προέδρου, ενώ θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε νέες αποκαλύψεις τις επόμενες εβδομάδες. Αποφύγαμε να δημοσιοποιήσουμε τα ίδια τα αρχεία, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουμε τις πηγές μας.

Δημοσιεύουμε την έκθεση αυτή γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τους ηγέτες τους και όσους τους εκπροσωπούν. Κάθε Αμερικανός πρόεδρος, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά, δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις. Η παράδοση αυτή διασφαλίζει ότι ένας ανώτατος αξιωματούχος δεν πρέπει να επιδιώκει να έχει κρυφές χρηματικές απολαβές χάρη στη θέση του. Ο Ντ. Τραμπ, ένας από τους πλουσιότερους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ, παραβίασε την παράδοση αυτή. Ως υποψήφιος και ως πρόεδρος, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να το κάνει ποτέ. Στην πραγματικότητα, πολέμησε σκληρά και επίμονα για να μην τις δημοσιοποιήσει, καθώς αντιμετώπιζε έρευνα από την ομοσπονδιακή υπηρεσία εισοδήματος IRS. Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ και το υπ. Δικαιοσύνης απέρριψαν κλητεύσεις επιτροπών του Κογκρέσου και της εισαγγελίας της Ν. Υόρκης, που ζητούν τις φορολογικές του δηλώσεις και άλλα οικονομικά δεδομένα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε δείχνουν την ύπαρξη χάσματος μεταξύ των δημόσιων ισχυρισμών του Τραμπ και των δηλώσεών του προς τις ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές τα τελευταία χρόνια. Οι επιχειρήσεις του Τραμπ μοιάζουν να έχουν επωφεληθεί από την προεδρία του, ενώ υπερπόντιες επενδύσεις του δημιουργούν ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των επιχειρήσεων Τραμπ και των αμερικανικών διπλωματικών επιδιώξεων. 

Κάποιοι θα αμφισβητήσουν τη χρησιμότητα της δημοσίευσης των φορολογικών δηλώσεων του προέδρου. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφασίσει, όμως, ότι το πρώτο άρθρο του Συντάγματος δίνει το δικαίωμα στον Τύπο να δημοσιεύει σημαντικές ειδήσεις, που εξασφαλίστηκαν με νόμιμα μέσα από δημοσιογράφους, ακόμη και όταν οι κατέχοντες την εξουσία προσπαθούν να τις αποκρύψουν.

* Ο κ. Dean Baquet είναι διευθυντής των New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή