Ζοφερό ορόσημο: Οι θάνατοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια παγκοσμίως

Ζοφερό ορόσημο: Οι θάνατοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια παγκοσμίως

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θάνατοι από Covid-19 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε πολλές χώρες εμφανίζεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, τα οποία διεθνώς έχουν φθάσει περίπου τα 33 εκατομμύρια. Όμως, οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν σαφή εικόνα για έναν κρίσιμο δείκτη της πανδημίας: Πόση είναι η πραγματική θνητότητα του κορωνοϊού, δηλαδή ποιο ποσοστό ανθρώπων από όσους μολύνονται, τελικά πεθαίνουν.

Σαφής εικόνα ακόμη δεν έχει υπάρξει, επειδή θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων, πράγμα σχεδόν αδύνατο με τόσους πολλούς ασυμπτωματικούς. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική θνητότητα του κορωνοϊού κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστό αρκετά μεγάλο για να καθιστά την Covid-19 πολύ επικίνδυνη, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ζοφερό ορόσημο: Οι θάνατοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια παγκοσμίως-1

Η θνητότητα ασφαλώς διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. «Η θνητότητα στους ανθρώπους κάτω των 20 ετών είναι πιθανώς ένας θάνατος ανά 10.000 (κρούσματα). Για τους άνω των 85 είναι περίπου ένας θάνατος ανά έξι (κρούσματα)», σύμφωνα με έναν κατ’ εξοχήν ειδικό, τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Η θνητότητα εμφανίζεται να μειώνεται συνεχώς, κυρίως επειδή γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ -σε σχέση με την αρχή της πανδημίας- τα οποία «πιάνουν» ολοένα περισσότερους ανθρώπους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Ζοφερό ορόσημο: Οι θάνατοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια παγκοσμίως-2

Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν από Covid-19 κάθε μέρα στον κόσμο, δηλαδή περίπου 226 κάθε ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα. Ο κορωνοϊός έχει -κατά το τελευταίο δεκάμηνο- σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους ο ιός HIV (ΑΙΔΣ), η ελονοσία, η γρίπη και η χολέρα.

Ζοφερό ορόσημο: Οι θάνατοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια παγκοσμίως-3

Όσον αφορά την κατανομή του ενός εκατομμυρίου θυμάτων του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, σχεδόν τα μισά (45%) προέρχονται από τις ΗΠΑ (περίπου 205.000 θάνατοι), τη Βραζιλία (141.700) και την Ινδία (95.500). Η Covid-19 έχει πια εξαπλωθεί επιβεβαιωμένα σε 188 χώρες, με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και μετά στην Ινδία.

Στο μέτωπο των εμβολίων, υπάρχουν περίπου 240 σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με 40 σε φάση κλινικών δοκιμών και εννέα στο τελικό στάδιο.

Ζοφερό ορόσημο: Οι θάνατοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύρια παγκοσμίως-4

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή