ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει τόσες θυσίες από τους νέους

makron-pote-den-echoyme-zitisei-toses-thysies-apo-toys-neoys-561097198

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι «ποτέ δεν έχουν ζητηθεί τόσες θυσίες» από τους νέους στην Ευρώπη όσο στην περίοδο της τρέχουσας πανδημίας, προσθέτοντας ότι αυτό μεγαλώνει την ευθύνη των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το μέλλον τους σε σειρά θεμάτων, όπως τα περιβαλλοντικά και τα οικονομικά.

«Αυτό που δεν έχει κάτι αντίστοιχο στη σύγχρονη ιστορία μας είναι ότι ζητάμε τις μεγαλύτερες θυσίες από τους νέους μας για να προστατεύσουμε τους πιο ηλικιωμένους», δήλωσε ο Μακρόν από τη Λιθουανία, απευθυνόμενος σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γαλλία, «πρέπει να πάρω την απόφαση, επειδή ο ιός πηγαίνει πολύ γρήγορα, να κλείσω μπαρ, εστιατόρια, τόπους συνύπαρξης συνυφασμένους με τη φοιτητική ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί στη φοιτητική ζωή είναι πολλοί.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Λιθουανία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βαλτική, αναφέρθηκε επίσης στο στρες που προκαλεί η κατάστασης «στους νέους που τελειώνουν την εκπαίδευση, εισέρχονται στην ενεργό ζωή και βρίσκουν έναν κόσμο κλειστό με μια εξαιρετικά σημαντική ανεργία και οικονομικές δυσκολίες».

«Οι νέοι μας στην Ευρώπη περνάνε από τις πιο δύσκολες στιγμές (…) Πότε στη σύγχρονη ιστορία μας δεν έχουμε ζητήσει τόσες θυσίες από τους νέους μας για να αντισταθούμε όλοι μαζί και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους φοιτητές.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο χρέος των μεγαλύτερων απέναντι στους νέους, τονίζοντας ότι δεν γίνεται η νεολαία να παραλάβει έναν κόσμο «στον οποίο δεν θα έχουμε διευθετήσει τα κλιματικά θέματα, όπου δεν θα έχουμε σταθεροποιήσει την Ευρώπη μας και όπου δεν θα έχουμε διευθετήσει το χρέος στο οικονομικό επίπεδο».