ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά

poy-den-einai-pote-poly-arga-561097255

Ως «πολύ θλιβερό ορόσημο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι αργά για να αλλάξουν τα πράγματα.

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων», επισημαίνει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεργεσούς. «Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι πάντα το ίδιο: όποιο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιδημία σε μια χώρα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων», τονίζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα «The Independent».

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας», τονίζει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δίνοντας έμφαση στην άνευ προηγουμένου ταχύτητητα με την οποία κινητοποιήθηκέ η επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη εμβολίων.

Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, που βασίζονται στους μέσους όρους του Σεπτεμβρίου. O αριθμός αντιστοιχεί με περίπου 226 ανθρώπους την ώρα ή έναν άνθρωπο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι πεθαίνουν στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα θύματα του κορωνοϊού είχαν έναν εξαιρετικά δύσκολο και μοναχικό θάνατο, ενώ πολλοί δεν είχαν καν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους. «Τόσο πολλοί άνθρωποι χάθηκαν, τόσο πολλοί δεν είχαν την ευκαιρία να πουν “αντίο”. Πολλοί ήταν εκείνοι που πέθαναν μόνοι… πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο και μοναχικό θάνατο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη.