Κρίσιμη μονομαχία Τραμπ – Μπάιντεν

Κρίσιμη μονομαχία Τραμπ – Μπάιντεν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ των δύο υποψηφίων. Η 90λεπτη τηλεοπτική μονομαχία επρόκειτο να ξεκινήσει χθες το βράδυ (4 π.μ. ώρα Ελλάδας) σε πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο, με συντονιστή τον Κρις Γουάλας του Fox News και με περιορισμένη φυσική παρουσία πολιτών λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Για πολλούς αναλυτές, η τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν μία από τις τελευταίες ελπίδες του Τραμπ να αντιστρέψει τη δυναμική μιας προεκλογικής εκστρατείας, η οποία επί του παρόντος κλίνει υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου. Ο χρόνος εξαντλείται, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου και οι αναποφάσιστοι περιορίζονται στο 9% του εκλογικού σώματος, ποσοστό λιγότερο από το μισό του αντίστοιχου στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Ο Μπάιντεν διατηρεί σταθερό προβάδισμα, της τάξεως του 7%- 8%, στις εθνικές δημοσκοπήσεις, αν και η αναμέτρηση διαγράφεται σκληρότερη στις διαφιλονικούμενες πολιτείες. Η τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Washington Post αφορά την κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνιας και δίνει στον Μπάιντεν προβάδισμα εννέα μονάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου στην προετοιμασία του για το ντιμπέιτ με «προπονητές» τον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι και τον πρώην κυβερνήτη Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι. Από την πλευρά του, ο τέως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την προετοιμασία του τον Αύγουστο, μεταξύ άλλων συμμετέχοντας σε εικονικό ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό δικηγόρο και σύμβουλό του Μπομπ Μπάουερ, ο οποίος υποδυόταν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Γνωστός για το επιθετικό του στυλ από τα ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και τις μονομαχίες του με τη Χίλαρι Κλίντον, το 2016, ο Τραμπ αναμενόταν να εξαπολύσει οξεία επίθεση στον Μπάιντεν, κατηγορώντας τον γιο του Χάντερ ότι αποκόμισε εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων από δραστηριότητες στο εξωτερικό, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος. Ωστόσο, η θέση του Τραμπ εξασθένησε από το προληπτικό πλήγμα των New York Times που έβγαλαν στη φόρα τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου, αποκαλύπτοντας ότι δεν πλήρωσε καθόλου φόρο τα 10 από τα 15 χρόνια πριν από το 2016, τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος. Στο πρώτο τους ντιμπέιτ, οι δύο υποψήφιοι θα καλούνταν επίσης να απαντήσουν για την πανδημία, την οικονομία, τις φυλετικές ταραχές, το Ανώτατο Δικαστήριο και την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, πόλεμος έχει ανοίξει μεταξύ των επιστημόνων που απαρτίζουν το επιτελείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Ο δρ Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, άσκησε κριτική στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Σκοτ Ατλας, υποστηρίζοντας ότι δίνει στον πρόεδρο Τραμπ «αποσπασματικές εικόνες». Πολύ οξύτερος, ο διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, δήλωσε πως «ό,τι λέει (ο Ατλας) είναι εσφαλμένο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή