Ο Ορμπαν ζητεί αποπομπή επιτρόπου

Ο Ορμπαν ζητεί αποπομπή επιτρόπου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα τροπή πήρε χθες η εντεινόμενη αντιπαράθεση στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κράτος δικαίου. Με τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών να συζητούν για τη νέα πρόταση της γερμανικής προεδρίας για τη διασύνδεση του κράτους δικαίου με την πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια και την Επιτροπή να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις ετήσιες εκθέσεις για την κατάσταση στο μέτωπο αυτό σε κάθε κράτος-μέλος, αίσθηση προκάλεσε επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη της αντιπροέδρου της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα στο περιοδικό Spiegel.

Γράφοντας στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Ορμπαν απαιτεί την παραίτηση της κ. Γιούροβα, υπό την εποπτεία της οποίας περιλαμβάνεται και η επιτήρηση της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου. Ενημερώνει, δε, την κ. Φον ντερ Λάιεν ότι η Βουδαπέστη διακόπτει κάθε επαφή με την αντιπρόεδρο. Η επιστολή αναφέρεται σε «υποτιμητικές δημόσιες δηλώσεις» της κ. Γιούροβα, όπως την αναφορά της στην Ουγγαρία ως μία «άρρωστη δημοκρατία». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ισχυρίζεται επιπλέον ότι η φιλελεύθερη Τσέχα πολιτικός προσβάλλει τους Ούγγρους λέγοντας ότι είναι ανίκανοι να σχηματίσουν ελεύθερα γνώμη για το τι συμβαίνει στη χώρα τους.

Η επίθεση κατά της ουγγρικής κυβέρνησης είναι «ανάρμοστη» αλλά είναι πλέον «συνηθισμένη», γράφει ο κ. Ορμπαν·  η προσβολή του ουγγρικού λαού είναι «απαράδεκτη».

Ερωτώμενοι σχετικά στο τακτικό briefing χθες το μεσημέρι, εκπρόσωποι της Επιτροπής δήλωσαν ότι η κ. Γιούροβα απολαμβάνει την «πλήρη εμπιστοσύνη» της κ. Φον ντερ Λάιεν. «Οι ανησυχίες μας για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία είναι γνωστές. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να εκφραστούν», τόνισαν, παραπέμποντας στις εκθέσεις που θα δημοσιευθούν σήμερα για λεπτομέρειες. «Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με τα κράτη-μέλη… Πρέπει να μπορούμε να συζητάμε για όλα τα θέματα, ακόμα και τα δύσκολα», πρόσθεσαν. Η πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφεραν επίσης, θα απαντήσει στον κ. Ορμπαν «πολύ σύντομα».  

Δεύτερη φορά

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση Ορμπαν ζητεί την παραίτηση του επιτρόπου με αρμοδιότητα για θέματα κράτους δικαίου· το 2017 ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είχε ζητήσει την παραίτηση του Φρανς Τίμερμανς, που χειριζόταν τότε το χαρτοφυλάκιο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία, όπως και η Πολωνία, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό το σύννεφο των διαδικασιών του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση (για κράτη-μέλη που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ενωσης). Αμφότερες οι χώρες έχουν απειλήσει ότι δεν θα κυρώσουν τις αποφάσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης αν δεν είναι της αρεσκείας τους ο νέος μηχανισμός διασύνδεσης του κράτους δικαίου με την κοινοτική χρηματοδότηση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή