ΚΟΣΜΟΣ

Αρνητικά ρεκόρ νέων λοιμώξεων COVID-19

arnitika-rekor-neon-loimoxeon-covid-19-561098011

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε χθες η Βρετανία, με 7.143 νέες λοιμώξεις σε ένα εικοσιτετράωρο, ενώ αύξηση-ρεκόρ σημειώθηκε και στην Ολλανδία, η οποία στο εξής εφαρμόζει πολύ αυστηρότερα μέτρα. 
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο  Μανάους της Βραζιλίας, επιστήμονες εκτιμούν ότι επετεύχθη η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Σύμφωνα με έρευνα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, Εστερ Σαμπίνο, τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι της πόλης του Αμαζονίου έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Στο Μανάους, πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφηκαν από τον Μάρτιο 4.000 θάνατοι από κορωνοϊό. 

Οι αεροφωτογραφίες των χιλιάδων φρεσκοσκαμμένων τάφων από τη βραζιλιάνικη πόλη προξένησαν ρίγη σε όλο τον κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός των νεκρών είναι μικρός σε σχέση με το πλήθος των λοιμώξεων. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μειωμένη θνησιμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της πόλης είναι ως επί το πλείστον νεανικός. 

Χώρες με διαφορετική δημογραφική δομή και μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων έχουν πολύ περισσότερο δρόμο μέχρι να φθάσουν την ανοσία της αγέλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ολλανδία, της οποίας ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε υπαινιχθεί μια τέτοια στρατηγική τον Μάρτιο, για να φθάσει τώρα να εφαρμόζει πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των λοιμώξεων. 

Λίγες ημέρες αφότου κάλεσε, επί λέξει, τους Ολλανδούς να «βγάλουν τον σκασμό» όταν παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες (ώστε να μη διαδίδεται ο ιός με τις ιαχές) κατήργησε εντελώς τους θεατές σε όλες τις ερασιτεχνικές και επαγγελματικές διοργανώσεις, αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ στις 22.00 και ανακοίνωσε ειδικές ώρες στα σούπερ μάρκετ για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

Στη γειτονική Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε σε σύσκεψη τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ενόψει των προβλέψεων ότι οι λοιμώξεις στη χώρα μπορεί να περάσουν από τις 3.000 ημερησίως σήμερα στις 19.000 ημερησίως τον Δεκέμβριο.