Ενδείξεις για υπόγειες λίμνες αλμυρού νερού στον πλανήτη Αρη

Ενδείξεις για υπόγειες λίμνες αλμυρού νερού στον πλανήτη Αρη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ευρύ δίκτυο λιμνών αλμυρού νερού ενδέχεται να βρίσκεται κάτω από τον νότιο πόλο του Αρη, ενισχύοντας τις πιθανότητες ύπαρξης μικροσκοπικών ζωντανών οργανισμών στο σημείο αυτό του πλανήτη. Ιταλοί ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, δύο χρόνια αφότου εντόπισαν ίχνη της ύπαρξης μεγάλης υπόγειας λίμνης κάτω από τον νότιο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη. Χάρη σε δεδομένα του εξερευνητικού οχήματος Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), που βρίσκεται σε τροχιά πάνω από τον Αρη από το 2003, η επιστημονική ομάδα διεύρυνε την έρευνα σε ακτίνα 150 χλμ. γύρω από τον πόλο, για να εντοπίσει τη θαμμένη λίμνη.

Στη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy, οι ερευνητές προσφέρουν επιπλέον στοιχεία για την ύπαρξη της αλμυρής λίμνης σε βάθος 1,5 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του αρειανού πόλου, ενώ εκτιμούν την έκτασή της στα 20 χλμ. επί 30 χλμ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα ο εντοπισμός τριών μικρότερων και ανόμοιων μεταξύ τους υδάτινων όγκων, που βρίσκονται περιμετρικά της μεγάλης λίμνης και είναι ξεχωριστοί από αυτήν.

Πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Αρης ήταν θερμός και υγρός, όπως η Γη. Ο πλανήτης ερημοποιήθηκε σταδιακά, για να αποκτήσει την αφιλόξενη, ξηρή μορφή που έχει σήμερα. Η επιστημονική ομάδα, υπό τον Σεμπαστιάν Λάουρο του Πανεπιστημίου Ρόμα ΙΙΙ, χρησιμοποίησε μέθοδο ανάλογη με αυτήν που αξιοποιείται στη Γη για τον εντοπισμό υπόγειων λιμνών στην Ανταρκτική ή στις αρκτικές ζώνες του Καναδά. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ρώμης στήριξε τα συμπεράσματά της σε περισσότερες από 100 λεπτομερείς εικόνες ραντάρ από το διαστημόπλοιο Mars Express, από το 2010 
μέχρι και το 2019. 

Η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Αρη ενισχύει την πεποίθηση της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του πλανήτη. Η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή προϋποθέτει την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι, μόνος τρόπος να μην παγώσει στις ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες στους πόλους του πλανήτη. Η θερμοκρασία στον νότιο πόλο του Αρη εκτιμάται στους -113 βαθμούς Κελσίου. Στο πόρισμά της, η επιστημονική ομάδα καλεί τη διεθνή κοινότητα να στοχεύσει στον νότιο πόλο του πλανήτη σε μελλοντικές αποστολές.

Οι παρατηρήσεις αστρονόμων έχουν αποδείξει ότι το νερό σε υγρή μορφή είναι πιο κοινό στο ηλιακό σύστημα από όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα. Ο πλανήτης νάνος Δήμητρα (Ceres), το μεγαλύτερο αστρικό σώμα στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία, εμφανίζει υπολείμματα τεράστιου ωκεανού κάτω από την επιφάνειά του, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA στις αρχές Αυγούστου.

Η παγωμένη Δήμητρα περιέχει τον μεγαλύτερο όγκο νερού στο ηλιακό σύστημα, μετά τη Γη. Η επιβεβαίωση των παρατηρήσεων αυτών επιτρέπει στους επιστήμονες να υποθέσουν ότι υπόγειος ωκεανός βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη νάνου. Η ύπαρξη του ωκεανού αυτού επιβεβαιώνεται επίσης από την καταγραφή ανωμαλιών στο μαγνητικό πεδίο της Δήμητρας, οι οποίες εξηγούνται μόνο από την παρουσία νερού. Ωκεανός αλμυρού νερού διαμέτρου εκατοντάδων χιλιομέτρων σε υγρή μορφή ενδέχεται να βρίσκεται κάτω από τον πάγο του πλανήτη νάνου, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνάει αυτό της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή