Διακινητές λαθραίων τσιγάρων οι «κυνηγοί» των διακινητών ανθρώπων

Διακινητές λαθραίων τσιγάρων οι «κυνηγοί» των διακινητών ανθρώπων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μικρό, γκρίζο ιταλικό πολεμικό σκάφος «Καπρέρα» επέστρεψε στη βάση του στη νότια Ιταλία το 2018 από την αποστολή του στα ανοικτά της Λιβύης, έχοντας εμποδίσει 80 σκάφη που μετέφεραν 7.000 ανθρώπους να φθάσουν στην Ευρώπη. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι επαίνεσε το πλήρωμα για την «υπεράσπιση της ασφάλειας της Ιταλίας» – αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Το ίδιο το «Καπρέρα» έκανε λαθρεμπόριο. Στα αμπάρια του, η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακάλυψε 700.000 λαθραία τσιγάρα και αρκετά κουτιά του φαρμάκου Cialis, που καταπολεμά τη στυτική δυσλειτουργία. Το λαθραίο εμπόρευμα αγοράστηκε όταν το «Καπρέρα» ήταν αγκυροβολημένο στην Τρίπολη, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2018, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ιταλικού ναυτικού εναντίον της διακίνησης ανθρώπων.

«Ενιωσα σαν τον Δάντη που κατέβηκε στην κόλαση», είπε ο επικεφαλής των ερευνών, αντισυνταγματάρχης της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας Γκαμπριέλε Γκαργκάνο. «Εβδομήντα σάκοι τσιγάρα σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού; Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο». Πέντε μέλη του πληρώματος δικάζονται τώρα στο Μπρίντιζι, ενώ η έρευνα δεν περιορίζεται στο «Καπρέρα». Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ναύτες του Καπρέρα για την αγορά τσιγάρων στη Λιβύη φαίνεται ότι είχε εγκαινιαστεί από το πλήρωμα άλλου σκάφους, του «Κάπρι», που είχε δέσει στην Τρίπολη τον Ιανουάριο του 2018. Τον Μάιο, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε ένα τρίτο σκάφος, στη Νάπολη, λόγω υποψιών για λαθρεμπόριο. «Αυτή η υπόθεση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και να αφορά περισσότερα καράβια», είπε ο Γκαργκάνο, «περιμένουμε εξελίξεις». 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ναύτες αγόρασαν το λαθραίο εμπόρευμα με χαρτονομίσματα από το ταμείο εκτάκτου ανάγκης που βρισκόταν στο σκάφος. Προκειμένου να καλύψουν τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, έδωσαν τα χαρτονομίσματα σε έναν μεσάζοντα, τον αξιωματικό της λιβυκής ακτοφυλακής Χάμζα μπιν Αμπουλάντ. Ο Μπιν Αμπουλάντ παρείχε στους εμπλεκόμενους ναύτες τιμολόγια για υποτιθέμενη αγορά ανταλλακτικών, με τη σφραγίδα της ψεύτικης εταιρείας «Τίκα», που στα αραβικά σημαίνει εμπιστοσύνη. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα 18 τιμολόγια της Τίκα, ύψους 145.000 δολαρίων, δεν κάλυπταν μόνο την αγορά λαθραίων τσιγάρων.

Οι Αρχές θεωρούν ότι μόνο 26.000 δολάρια ξοδεύτηκαν για την αγορά τσιγάρων (τιμή μεταπώλησης στην Ιταλία: 120.000 δολάρια), πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα λαθραία είδη παραμένουν άγνωστα. Ενώ στην Ιταλία οι έρευνες συνεχίζονται, στη Λιβύη ο Χάμζα μπιν Αμπουλάντ δεν υπέστη την παραμικρή συνέπεια. Πρόσφατα, μάλιστα, προήχθη σε αρχιμηχανικό της λιβυκής ακτοφυλακής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή