ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα αποφύγει η Γερμανία το δεύτερο lockdown

pos-tha-apofygei-i-germania-to-deytero-lockdown-561098215

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επανέλαβε σήμερα, Τετάρτη, ότι η Γερμανία θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το δεύτερο lockdown και μπορεί πράγματι να το πετύχει αυτό. «Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε το δεύτερο πανεθνικό lockdown και μπορούμε να το αποφύγουμε. Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα ως χώρα για το πώς να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το σύστημα υγείας από ό,τι τον Μάρτιο» τόνισε η καγκελάριος. 

Στόχος της Γερμανίας είναι να διατηρήσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε επίπεδα, που θα επιτρέπουν την ανίχνευση των επαφών, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουν τα σχολεία, αλλά και η οικονομία ανοιχτά, όπως επισημαίνει σε σημείωμά της η JPMorgan. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας διακρίνουν τρία βασικά στοιχεία στην στρατηγική του Βερολίνου: α) χτυπάει εκ νέου το καμπανάκι για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, β) ενισχύεται το σύστημα τεστ και ανίχνευσης, γ) ενισχύεται η στρατηγική του hotspot. 

Στο πλαίσιο του τρίτου στοιχείου, τα κρατίδια περιορίζουν τον αριρθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε πάρτι και άλλες ιδιωτικές εκδηλώσεις στους 50 εάν οι μολύνσεις υπερβούν τις 35 ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα επτά ημερών. Εάν οι μολύνσεις υπερβούν τις 50 ανά 100.000, τότε το ανώτατο όριο καλεσμένων περιορίζεται σε 25. Προβλέπεται επίσης πρόστιμο 50 ευρώ εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος έδωσε εσφαλμένα στοιχεία για την ανίχνευση των επαφών του. 

Η Γερμανία όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στο να επιστρέψει σε ένα πανεθνικό lockdown το οποίο θα σήμαινε και επιστροφή στην ύφεση. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του Berenberg  επισημαίνει ότι υπάρχει η ελπίδα πως αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η τακτική χρήση της μάσκας και η πιο πειθαρχημένη τήρηση των αποστάσεων μπορούν, σε συνδυασμό με πιο στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, μπορούν να αποτρέψουν τα νέα lockdown.

Πηγές: CNBC, Reuters