ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: 167 χώρες δίνουν «παρών» στην παγκόσμια πρωτοβουλία για εμβόλιο Covid-19

poy-167-chores-dinoyn-paron-stin-pagkosmia-protovoylia-gia-emvolio-covid-19-561098740

Μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η λίστα των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανάπτυξη εμβολίων και τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, 167 χώρες έχουν δώσει το «παρών», αριθμός που αντιπροσωπεύει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού και η λίστα αυξάνεται καθημερινά, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από Covid-19 έχουν ξεπεράσει το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου και «ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα «ACT-Accelerator programme» και η πρωτοβουλία COVAX για την ανάπτυξη εμβολίου έχουν έως τώρα εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3 δισ. δολαρίων, χρειάζονται όμως 35 δισ. δολάρια επιπλέον. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διανομή δύο δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως τα τέλη του 2021, 245 εκατ. θεραπειες και 500 εκατ. τεστ.

«Το ACT-Accelerator αποτελεί τον μοναδικό ασφαλή τρόπο επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μια εθνική προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου σε διάφορες χώρες δεν θα “ξεκλειδώσει” τις πόρτες της παγκόσμιας οικονομίας ούτε θα αποκαταστήσει την παγκόσμια ευημερία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες στο πλαίσιο εικονικής εκδήλωσης των Ηνωμένων Εθνών.