ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο προς Ρώμη: Προσοχή στην κινεζική επιρροή

Πομπέο προς Ρώμη: Προσοχή στην κινεζική επιρροή

Tις ανησυχίες του για τα σχέδια της Κίνας να ενισχύσει την οικονομική της επιρροή στην Ιταλία εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας τη Ρώμη να είναι σε εγρήγορση κατά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών 5G.

Οι ΗΠΑ διατηρούν διάφορες στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία και η Ουασιγκτον έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση στις αρχές της Ρώμης να μην εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Κίνα. Το συγκεκριμένο μήνυμα επανέλαβε ο κ. Πομπέο στη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.

«Ο Ιταλός ομόλογός μου κι εγώ είχαμε μακρά συζήτηση όσον αφορά τις ανησυχίες των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει την οικονομική της παρουσία στην Ιταλία, ώστε να εξυπηρετήσει τους δικού της στρατηγικούς στόχους», δήλωσε ο κ. Πομπέο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. ντι Μάιο.

«Οι ΗΠΑ καλούν την ιταλική κυβέρνηση να σκεφθούν σοβαρά τους κινδύνους στην εθνική ασφάλεια και προσωπικά δεδομένα των πολιτών που εγκυμονούν οι τεχνολογικές επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο κ. ντι Μάιο επιχείρησε να καθησυχάσει τον κ. Πομπέο, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρώμη κατανοεί τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών 5G, υπογραμμίζοντας ότι θα μελετηθούν διεξοδικά όλα τα συμβόλαια. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ιταλία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στους εταίρους της στη Δύση.

Η απόφαση της Ιταλίας να συμμετάσει στην κινεζική πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας δρόμος είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή στο Project δεν έχει αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη Ρώμη.