Βενεζουέλα: Οι ελλείψεις βασικών αγαθών και η πανδημία πυροδοτούν νέες διαδηλώσεις

Βενεζουέλα: Οι ελλείψεις βασικών αγαθών και η πανδημία πυροδοτούν νέες διαδηλώσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα, λόγω των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος και των σημαντικών ελλείψεων σε καύσιμα και πόσιμο νερό που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αναφέρει μία μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε διάφορες πολιτείες της ενδοχώρας, με τους πολίτες των περιοχών αυτών να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους αγνοεί, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος των ζωτικών προμηθειών της χώρας στο Καράκας.

Πολλοί διαδηλωτές ανέφεραν ότι οι διακοπές της παροχής νερού στα σπίτια τους είναι συχνές και μεγάλες σε διάρκεια, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη καθημερινότητα τους, η οποία χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και στερήσεις βασικών αγαθών εδώ και χρόνια. Μολαταύτα, παρότι «συνηθισμένοι» σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, οι πολίτες της Βενεζουέλας βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μία καθημερινότητα ακόμη δυσκολότερη, καθότι τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού, καθιστά τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα αγαθά ακόμη πιο αισθητές μέρα με τη μέρα.

Ειδικότερα, τα lockdown που επιβάλει η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναγκάζουν τους πολίτες να μένουν πολλές περισσότερες ώρες στα σπίτια τους, κάτι το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, μεγαλώνει κατά πολύ τη ζήτηση για αναγκαία αγαθά, τα οποία ήδη παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Η δυσαρέσκεια για τις συχνές διακοπές στην παροχή νερού όλα αυτά τα χρόνια, έχει τώρα μετατραπεί σε οργή, καθότι το συχνό πλύσιμο των χεριών καθίσταται απαγορευτικό εν μέσω της πανδημίας.

Περαιτέρω, ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους πιο φτωχούς πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι υπό τους κοινωνικούς περιορισμούς για τον περιορισμό της πανδημίας, δυσκολεύονται ακόμη και να βγάλουν τα προς το ζην. Σύμφωνα με μία έρευνα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ από τον Φεβρουάριο – πριν η χώρα καταγράψει το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού – ένας στους τρεις Βενεζουελανούς δυσκολεύεται να τρέφεται αρκετά, ώστε να καλύπτει τις αναγκαίο αριθμό θερμίδων ημερησίως. Ακόμη, το 59% των νοικοκυριών δεν έχει αρκετό εισόδημα για να αγοράζει τις αναγκαίες ποσότητες τροφίμων και το 65% δεν μπορεί να αγοράσει άλλα απαραίτητα αγαθά, όπως προϊόντα υγιεινής, ρούχα και παπούτσια. Τα αρνητικά αυτά ποσοστά είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν διογκωθεί στο πλαίσιο των συνθηκών της πανδημίας και των κοινωνικών περιορισμών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Βενεζουέλας για τις Κοινωνικές Συγκρούσεις, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν από  την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες, κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τεκμηριώνοντας σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς, όπως βασανιστήρια, φόνους και εξαφανίσεις αντιφρονούντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή