Τι αφήνει το «χαοτικό» debate: Κέρδη και ζημίες για τους δύο υποψήφιους

Τι αφήνει το «χαοτικό» debate: Κέρδη και ζημίες για τους δύο υποψήφιους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια περιδιάβαση στα διεθνή ΜΜΕ μπορεί να αποτυπώσει τη –σχεδόν- κοινή αίσθηση που προκάλεσε το πρώτο debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν. Η λέξη «χάος» επικρατούσε στους τίτλους και μάλλον δεν υπήρξε μεγάλος νικητής.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε χαμηλό πήχη να υπερβεί μετά τις αδιάκοπες προσβολές Τραμπ, ότι θα τον πάρει ο ύπνος στη διάρκεια της τηλεμαχίας. Στις μετρήσεις που ακολούθησαν, το κοινό έκρινε ότι αυτός ήταν ο νικητής. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, με δεδομένο ότι βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ήταν ο συνήθης απρόβλεπτος και επιθετικός εαυτός του, χωρίς ωστόσο να καρπωθεί κάποιο κέρδος, πέραν ίσως της συσπείρωσης των οπαδών του.

Reuters

Το Reuters, σε δημοσίευμα του αναφορικά με την επόμενη ημέρα του debate, σημειώνει ότι επρόκειτο για «άσχημη συζήτηση με προσωπικές προσβολές και επαναλαμβανόμενες διακοπές από τον πρόεδρο Τραμπ». Το πρακτορείο σημειώνει ότι η πολυαναμενόμενη τηλεμαχία άφησε τους πάντες, από τα αριστερά έως τα δεξιά του ιδεολογικού φάσματος σε όλο τον κόσμο, χωρίς ιδιαίτερες εντυπώσεις. Σημειώνει ότι, πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το debate δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες διαφορές στις δημοσκοπήσεις. Το πρακτορείο τονίζει ότι μια από τις στιγμές που προκάλεσαν αίσθηση ήταν όταν ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Τραμπ: «Θα κλείσεις το στόμα σου επιτέλους, άνθρωπε μου!».

Τι αφήνει το «χαοτικό» debate: Κέρδη και ζημίες για τους δύο υποψήφιους-1

Οι αγορές

Το Reuters ζήτησε την άποψη ανθρώπων της αγοράς για το debate και κατά πόσο αναμένεται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αφού το χαρακτηρίζει «χαοτικό», σημειώνει ότι πυροδότησε εκ νέου τους φόβους των επενδυτών για μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν. Ο Κούινσι Κρόσμπι, επικεφαλής της στρατηγικής της Prudential Financial δήλωσε ότι «εάν έγινε προσπάθεια να επηρεαστεί η σκέψη κάποιου αναποφάσιστου, δεν νομίζω ότι το debate πέτυχε το σκοπό του. Ήταν εκτός ελέγχου».

Τι αφήνει το «χαοτικό» debate: Κέρδη και ζημίες για τους δύο υποψήφιους-2

Νew Υork Τimes

«Δεν θύμιζε κανένα προηγούμενο προεδρικό debate», σημειώνουν οι ΝΥΤ, τονίζοντας ότι εξ αρχής ο Τραμπ διέκοπτε τον Μπάιντεν και έλεγε ψέματα για τις φορολογικές του εισφορές, για τον πρόγραμμα Υγείας του Μπάιντεν, το περιβάλλον και την επιστολική ψήφο. Και συνεχίζει στο πρωινό της briefing η εφημερίδα: «Ως εκ τούτου, το debate ήταν σχεδόν αδύνατο να το παρακολουθήσεις και έριξε πολύ λίγο φως στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και στις ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους».

Ο αναλυτής των ΝΥΤ, Τζόνοθαν Μάρτιν, επισήμανε: «Η καταιγιστική τακτική του Τραμπ που θυμίζει μπουλντόζα αποτελεί ένα ακραίο ρίσκο για έναν υποψήφιο που υπολείπεται του αντιπάλου του στις δημοσκοπήσεις, κυρίως διότι οι ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που τον είχαν ψηφίσει το 2016, έχουν εξαντληθεί από τις καθημερινές επιθέσεις και εκρήξεις του».

Η αρθρογράφος του The Atlantic, Ανν Απλμπάουμ, τόνισε σε δικό της σημείωμα ότι «ο Τραμπ σε αυτή τη συζήτηση επιχείρησε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις εκλογές και στη δημοκρατία». Συμπλήρωσε δε ότι ο Μπάιντεν δεν ήταν οξύς και δεν εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Τραμπ.

CNN

Το CNN, από την πλευρά του, υπήρξε ακόμα πιο καυστικό. «Εάν σας αρέσει το χάος, οι προσβολές, η παραβίαση των κανόνων και η γεμάτη ένταση θητεία του Προέδρου Τραμπ, θα λατρέψατε το debate».

Και συνεχίζει: «Αν είχατε στοιχηματίσει στην άρνηση του αμερικανού προέδρου να καταδικάσει τη λευκή ανωτερότητα και τις απειλές ότι θα οδηγήσει τις εκλογές μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, σε περίπτωση που ηττηθεί, τότε ήδη μετράτε τα χρήματα που κερδίσατε». Καταλήγει δε με την εξής αποστροφή: «Το να ονομάσει κανείς τη σύγκρουση του Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν debate, μάλλον της δίνει μεγάλη αξία».

Η καμπάνια

Η επαύριον του debate βρίσκει αμφότερους τους υποψήφιους να συνεχίζουν την καμπάνια τους στις αμφίρροπες Πολιτείες, εκεί όπου θα δοθεί η μεγάλη μάχη- εκεί όπου παραδοσιακά βγαίνει ο νικητής. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί τη Μινεσότα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί περιοδεία με τρένο, κάνοντας σύντομες στάσεις σε πόλεις στο Οχάιο και την Πενσυλβανία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή