Οχι στην πρόταση για «εξορία» προσφύγων

Οχι στην πρόταση για «εξορία» προσφύγων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, εξέτασε το ενδεχόμενο να αποστέλλει η Βρετανία τους αιτούντες άσυλο σε απομακρυσμένα νησιά του νότιου Ατλαντικού, όπως αυτό στο οποίο είχε εξοριστεί ο Ναπολέοντας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Πάτελ ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατασκευής κέντρου κράτησης αιτούντων άσυλο στη νήσο της Αναλήψεως και στη νήσο της Αγίας Ελένης, αλλά οι σκέψεις δεν προχώρησαν. 

Οι μικρές βρετανικές κτήσεις απέχουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αφρικής και εκατοντάδες χιλιόμετρα η μία από την άλλη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συζήτηση αυτή είναι μια ένδειξη της επιρροής που ασκεί στη βρετανική κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, «σκληρός» σε θέματα μετανάστευσης, Τόνι Αμποτ, ο οποίος είναι τώρα σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για ζητήματα εμπορίου. 

Περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στη Βρετανία με φουσκωτές βάρκες από τη Γαλλία, αριθμός διπλάσιος από όσους έφθασαν με τον τρόπο αυτό ολόκληρο το 2019. Η αποτροπή της μετανάστευσης στη χώρα ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι οπαδοί της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ως προς τις διασχίσεις της Μάγχης, η αποχώρηση από την Ε.Ε., όπως αναμενόταν, δεν έδρασε αποτρεπτικά. 

«Κοιτάξαμε πώς χειρίζονται το θέμα αυτό άλλες χώρες», ανέφερε ανώνυμος αξιωματούχος στους Financial Times. «Ερευνήσαμε τα πάντα. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τους υπουργούς». Επισήμως, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε αναφορά σε μεθόδους αυστραλιανού τύπου. «Η Βρετανία έχει μια μακρά και υπερήφανη παράδοση προσφοράς προστασίας προς όσους τη χρειάζονται», ανακοίνωσε το υπουργείο. 

To κέντρο κράτησης στο απομακρυσμένο Νησί των Χριστουγέννων, που είχαν κατασκευάσει οι αυστραλιανές αρχές με πρωτοβουλία του Αμποτ, έκλεισε το 2018. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή