ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Έκκληση Πούτιν και Μακρόν για κατάπαυση πυρός

Έκκληση Πούτιν και Μακρόν για κατάπαυση πυρός

«Άμεση» και «πλήρη» κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ζήτησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δήλωσαν δε διατεθειμένοι να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Πούτιν και Μακρόν.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν τη βούληση να υιοθετήσουν ανακοίνωση που θα εκδοθεί εξ ονόματος των συμπροέδρων της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δηλαδή της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στην οποία θα απευθύνεται έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Οι κ.κ. Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση κι εξέφρασαν ανησυχία για τις συνεχιζόμενες από την Κυριακή εχθροπραξίες ευρείας κλίμακας, κατά την ίδια πηγή.

Σημειώνεται πως, ενώ συνεχίζονταν χθες για τέταρτη κατά σειρά ημέρα οι εχθροπραξίες μεταξύ δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνδαυλίζει τις εντάσεις με τις «φιλοπόλεμες» δηλώσεις των ηγετών της.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η αλληλεγγύη της Γαλλίας έναντι της Αρμενίας σημαίνει νομιμοποίηση της αρμενικής κατοχής σε ένα κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν. Ερωτηθείς τι θα πράξει η Άγκυρα αν της ζητηθεί στρατιωτική συνδρομή από το Μπακού, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε: «Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS, TASS