Αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα

Αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χθες, το Βέλγιο ξεπέρασε το θλιβερό ορόσημο των δέκα χιλιάδων θανάτων από COVID-19. Καθώς από το καλοκαίρι οι Βρυξέλλες ενίσχυσαν τη διαγνωστική ικανότητα των υγειονομικών φορέων πολλαπλασιάζοντας τα διαγνωστικά τεστ, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων γιγαντώθηκε. Ωστόσο, από την αρχή του περασμένου μήνα αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, και από τρεις κατά μέσον όρο, τις τελευταίες ημέρες ανήλθε στους επτά ή οκτώ. 

Ταυτόχρονα, χθες, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να ελέγξει τη ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων. Νέο ρεκόρ κατέρριψαν και τα ημερήσια κρούσματα στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιβάλει, ήδη από την αρχή της εβδομάδας, νέα δέσμη μέτρων.

Σε μια ασυνήθιστα φορτισμένη δήλωσή της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους Γερμανούς να εξακολουθήσουν να κάνουν υπομονή, τονίζοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει όλα τα κέρδη που κατέγραψε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και ότι η λήψη νέων μέτρων είναι αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο είκοσι χιλιάδων νέων κρουσμάτων την ημέρα. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί, με κάθε τρόπο, ένα νέο εθνικό lockdown. 

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντέκρουσε χθες τις κατηγορίες του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με τον οποίο τα νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα που επέβαλε η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει την απόλυτη σύγχυση στους πολίτες. Ο Τζόνσον τόνισε ότι οι Βρετανοί έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να πράξουν. 

Αισιοδοξία

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το επιστημονικό πεδίο και ιδίως για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19. Τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Moderna Inc, σε πιο ηλικιωμένους εθελοντές, δείχνουν ότι το σκεύασμα πυροδότησε την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και Τ λεμφοκυττάρων, ακριβώς όπως και στους νεότερους σε ηλικία, ενώ οι παρενέργειες του εμβολιασμού δεν ήταν βαρύτερες από αυτές του αντιγριπικού εμβολίου. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με το πέρασμα των ετών.
Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του αναμενόμενου εμβολίου της Pfizer/BioNTech, καθώς δείχνουν ότι πυροδότησε ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση στους 60 υγιείς ενήλικους εθελοντές που εμβολιάστηκαν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή