Υπό έρευνα ένα απλό αντιφλεγμονώδες κατά της COVID-19

Υπό έρευνα ένα απλό αντιφλεγμονώδες κατά της COVID-19

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς εξοπλίζεται η επιστημονική φαρέτρα με νέα όπλα κατά της COVID-19. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτός από το υποψήφιο εμβόλιο κατά της νόσου που αναπτύσσουν, πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον ένα εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο που καταγράφει τις περισσότερες συνταγογραφήσεις παγκοσμίως, το Humira (με δραστική ουσία την αδαλιμουμάμπη), μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Το Humira, που παρασκευάζεται από τη φαρμακοβιομηχανία AbbVie, είναι ένα απλό αντιφλεγμονώδες ή καλύτερα ένας αναστολέας του παράγοντα νέκρωσης όγκων αντι-TNF, που χορηγείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Κρον και άλλες.

Στην πειραματική χορήγηση του φαρμάκου, στο πλαίσιο της έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την κωδική επωνυμία AVID-CC, θα συμμετάσχουν κυρίως υπερήλικες, τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, όπως και άλλων κέντρων κοινωνικής περίθαλψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα διαδεδομένο και φθηνό αντιφλεγμονώδες χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19. Στην ίδια φαρμακευτική κατηγορία ανήκει η δεξαμεθαζόνη, ένα γλυκοκορτικοειδές με αντιφλεγμο-νώδη δράση. 

Τους προγόνους μας Νεάντερταλ πρέπει να κατηγορούμε για το ότι είμαστε τόσο ευάλωτοι στην COVID-19. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας Ευρωπαίων επιστημόνων του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας Μαξ Πλανκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές Ούγκο Ζέμπεργκ και Σβάαντε Πάαμπο αναγνώρισαν μια ομάδα γονιδίων που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και αναπνευστικής ανεπάρκειας ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτά τα γονίδια κληροδοτήθηκαν σε εμάς από τους Νεάντερταλ. Αυτή η ομάδα γονιδίων εντοπίζεται στο 16% του πληθυσμού της Ευρώπης, στο 50% του πληθυσμού της Νότιας Ασίας, ενώ δεν απαντάται καθόλου στην Αφρική και στην Ανατολική Ασία. Τα συγκεκριμένα γονίδια αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για COVID-19, όπως η ηλικία, το φύλο και υποκείμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή