Βρετανία: Ο Τζόνσον σκέφθηκε να σταλούν μετανάστες σε Μολδαβία, Μαρόκο και αλλού

Βρετανία: Ο Τζόνσον σκέφθηκε να σταλούν μετανάστες σε Μολδαβία, Μαρόκο και αλλού

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χώρες όπως η Μολδαβία, τον Μαρόκο και η Παπούα Νέα Γουινέα έχει μελετήσει το Λονδίνο να στέλνει μετανάστες, όπως αποκαλύπτει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η εφημερίδα Guardian, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη των Financial Times περί σχεδίου μεταφοράς μεταναστών σε υπερπόντιες κτήσεις.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αποστασιοποιήθηκε την Τετάρτη από σχέδια για μεταφορά μεταναστών σε νησιά του νότιου Ατλαντικού, όμως οι αποκαλύψεις την Πέμπτη εμπλέκουν άμεσα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε λεπτομερή σχέδια για αποστολή αιτούντων άσυλο σε κέντρα κράτησης που θα ανεγερθούν σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Guardian, από έγγραφα με χαρακτηρισμό «επίσημο» και «ευαίσθητο» από τον κρατικό μηχανισμό, η Ντάουνινγκ Στριτ ήταν που ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων στη Μολδαβία, το Μαρόκο, την Παπούα Νέα Γουινέα και αλλού, παρόμοιων με εκείνα που έχει αναπτύξει η Αυστραλία στην Παπούα Νέα Γουινέα και το Ναούρου.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι τρεις παραπάνω χώρες αποτελούν πρόταση του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ σε ένα από αυτά τονίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε συμβουλές για εγκατάσταση μεταναστών σε τρίτες χώρες.

Παράλληλα οι Times αποκαλύπτουν ότι η βρετανική κυβέρνηση μελετά σοβαρά την ιδέα δημιουργίας πλωτών κέντρων ασύλου σε οχηματαγωγά πλοία που έχουν πλέον αποστρατευθεί, και θα έχουν αγκυροβολήσει κοντά στις βρετανικές ακτές.

Πηγή: The Guardian, The Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή