Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Παρίσι κατηγόρησε την Τουρκία ότι στέλνει μισθοφόρους

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Παρίσι κατηγόρησε την Τουρκία ότι στέλνει μισθοφόρους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους εξέφρασαν χθες Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν για την «αποστολή Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν για την κρίση στην αποσχιθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Η γαλλική προεδρία δεν προσέφερε αποδείξεις για την κατηγορία αυτή, ενώ στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία δεν αναφέρεται καθόλου το θέμα. 

Χθες Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι Σύροι και Λίβυοι μαχητές από παράνομες, ένοπλες οργανώσεις στέλνονται στην περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ για να πολεμήσουν στο πλευρό των αζέρικων ενόπλων δυνάμεων. Η Τουρκία έχει διαψεύσει ότι στέλνει μισθοφόρους να συμμετάσχουν στη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στηρίζει ανοικτά, και Αρμενίας. 

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία έχει στείλει περίπου 4.000 μισθοφόρους από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και ότι πολεμούν εκεί, κάτι που διέψευσε ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ. 

Πούτιν και Μακρόν κάλεσαν εξάλλου να υπάρξει «πλήρης» αναστολή των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δήλωσαν διατεθειμένοι να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης, όπως ανακοίνωσαν Κρεμλίνο και Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τα μέρη στη σύρραξη να παύσουν αμέσως και πλήρως πυρ και, το συντομότερο δυνατόν, να συμβάλουν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν «τη βούληση» να υιοθετήσουν ανακοίνωση που θα εκδοθεί εξ ονόματος των συμπροέδρων της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δηλαδή της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στην οποία θα απευθύνεται έκκληση για τον «άμεσο» τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, προστίθεται στο δελτίο Τύπου του Κρεμλίνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο αρχών κρατών.

Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν «λεπτομερώς» την κατάσταση κι εξέφρασαν «ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες από την Κυριακή εχθροπραξίες «ευρείας κλίμακας», κατά την ίδια πηγή. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να συζητήσει για το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα, πριν την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή